• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta su majmunske boginje, kako se prenose i ko je najviše ugrožen: Zabeležen je i prvi slučaj u Evropi

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjaci kažu da niko nije bezbedan

  • 1
Virus Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija je nedavno proglasila epidemiju majmunskih boginja u Africi globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom, najvišim stepenom uzbune prema međunarodnom zdravstvenom zakonu. Sledi deklaracija o vanrednom stanju javnog zdravlja koju su Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti dali za ovaj kontinent u utorak.

Smrtonosniji soj virusa, clade Ib, brzo se širi u Demokratskoj Republici Kongo i stigao je u najmanje četiri nezahvaćene zemlje na ovom kontinentu. Prema rečima generalnog direktora SZO Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa, rizik od dodatnog međunarodnog širenja je "veoma zabrinjavajući".

Šta su majmunske boginje?

Majmunske boginje su virusna bolest otkrivene davne 1958. godine, piše "AP", a povezana sa sada iskorenjenim virusom malih boginja. Može se širiti bliskim kontaktom poput dodirivanja, ljubljenja ili intimnog odnosa, kao i preko kontaminiranih materijala kao što su posteljina, odeća i igle.

Početni simptomi

Oni su slični gripu i uključuju groznicu, iscrpljenost, glabovolju i slabost u mišićima koja je često praćenja bolnim osipom ili svrabežom.

Ovu bolest karakterišu dve genetske klade, I i II. Klada I je široka grupa virusa koja je evoluirala decenijama i ima jasne genetske i kliničke razlike. Klada II je bio odgovoran za globalnu epidemiju koja je proglašena zdravstvenom krizom od jula 2022. do maja 2023. godine. Ali novu epidemiju pokreće klada I, koja izaziva težu bolest.

Tužna trudnica, trudnica, uplakana trudnica, napuštena trudnica, prevarena Foto: Shutterstock

Koliko je opasno?

Neke epidemije majmunskih boginja klade I ubile su i do 10% ljudi koji se razbole, iako su novije epidemije imale nižu stopu smrtnosti, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Stopa smrtnosti za kladu II je manja od 0,2%.

Određene grupe, uključujući novorođenčad, ljude sa ozbiljno oslabljenim imunološkim sistemom i trudnice, imaju veće šanse da imaju teže infekcije. Nadzor nad majmunskim boginjama je prilično nepotpun i ima još mnogo toga da se istraži.

Gde je trenutno registrovana ova zaraza?

Decenijama se uglavnom nalazila u centralnoj i zapadnoj Africi. Velika većina slučajeva klade I bila je iz Centralne Afrike i Demokratske Republike Kongo, a većina klade II bila je iz Nigerije. Nažalost, majmunske boginje su registrovane u Švedskoj koja je potvrdila prvi slučaj pre dva dana. To međunarodno širenje je ključni razlog zašto je zaraza proglašena kao globalno zdravstveno hitno stanje. Majmunske boginje sada stižu i do država koje ranije nisu bile zahvaćene ovom zarazom, a van Afrike prijavljeno je čak 13 slučajeva, piše "CNN".

- Niko nije bezbedan i postoji mnogo razloga da budemo zabrinuti - rekli su stručnjaci.

Kako se širenje može obuzdati?

Dostupne su vakcine za zaštitu od majmunskih boginja, ali nisu dostupne u Africi. Savez za vakcine (GAVI) ima do 500 miliona dolara da potroši na snabdevanje vakcinama zemljama pogođenim izbijanjem bolesti, uključujući Demokratsku Republiku Kongo i okolne zemlje. Počevši od 2026. godine, GAVI će uspostaviti globalnu zalihu vakcina protiv majmunskih boginja, slično postojećim zalihama vakcina protiv kolere, ebole, meningitisa i žute groznice, detaljno je objavljeno u saopštenju za javnost u četvrtak.

Ali Svetska zdravstvena organizacija je naglasila da su vakcine samo deo odgovora; sprečavanje širenja takođe će zahtevati pojačan nadzor, dijagnostiku i istraživanje kako bi se popunile "praznine u razumevanju".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mitrović: Informisanost o HPV bolja, aktivno raditi na promociji vakcine

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Noke

    17. avgust 2024. | 12:55

    Znači, tamo gde ima boginja, nema vakcina; a tamo gde nema boginja IMA VAKCINA. Ma bravo bre pametnice moje!!!

    Podelite komentar