• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mislila je da joj se stomak naduo od pice, a onda je čula strašnu istinu: Krv u stolici bila je prvi simptom

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uz adekvatnu medicinsku pomoć Matilda je uspela da iskontroliše bolest

  • 0
Matilda Crome Foto: Facebook/Matilda Crome

Matilda Krom (24) je išla u toalet uobičajeno, kao i svaka druga osoba. Međutim, odjednom se, kada je imala 14 godina, to promenilo - počela je da ide u toalet čak 30 puta u toku dana.

Prve simptome, poput naduvenog stomaka, počela je da oseća dok je bila na odmoru u Rimu, ali je to pripisala hedonističkom uživanju u lokalnoj kuhinji i intoleranciji na gluten iz testa pice. Međutim, i kada se vratila sa odmora, ti problemi su nastavili da je muče.

Lekari su joj rekli da su verovatno menstrualni bolovi ili sindrom iritabilnih creva. Stvar je postala mnogo ozbiljnija kada je primetila krv u izmetu - tada se uplašila i počela da veruje da je u pitanju nešto opasno.

- Išla sam u toalet 30 puta dnevno, a kada sam videla krv u stolici, pomislila sam da je rak i da ću umreti - rekla je Matilda.

Ipak, ona je rešila da ode kod lekara koji joj je dijagnostikovao Kronovu bolest creva, bolest koja uzrokuje upalu digestivnog sistema.

Matilda Crome Foto: Facebook/Matilda Crome

Toliko je bila loše da je polagala ispite iz kreveta, u svojoj kući dok je pored njenog kreveta bio profesor. Imala je samo 16 godina.

Ona je posle ove situacije izgubila 38 kilograma i zamalo je umrla nakon što je razvila sepsu - infekciju opasnu po život.

Imala je 20 godina kada je primljena u bolnicu u Mančesteru. Počela je da koristi lekove i u oktobru prošle godine je ozdravila i krenula na put po Španiji i Maroku, sama, kupivši kombi. Sa tog putovanja se vratila u februaru ove godine, a samo mesec dana kasnije je bila podvrgnuta operaciji uklanjanja debelog creva i ponovnog spajanja tankom creva sa rektumom, nakon što joj je stigao mejl od bolnice, gde su joj rekli da su lekari otkrili da joj je debelo crevo i dalje upaljeno.

Uprkos tome što je redovno uzimala lekove, uključujući steroide i injekcije, Matilda je rekla kako ima "stalne bolove". Postala je tako vezana za kuću i nje mogla daleko da ide, osim kada je u pitanju toalet.

Matilda Crome Foto: Facebook/Matilda Crome

Nisu mislili da će preživeti, pa su pozvali i njene roditelje kako bi se oprostili od nje, a Matilda je uspela da se izvuče uz adekvatnu medicinsku pomoć.

- Pokušavam da trčim sa dobrim danima i još uvek možete da živite svoj život sa hroničnim stanjem. Čeka me dug period oporavka, ali ako to znači da mogu da živim polunormalnim životom i da putujem svetom, onda je sve vredno toga - rekla je ova hrabra devojka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta raditi kada nema alarma za uzbunu: Ove bolesti su smrtonosne, a ne daju nikakve simptome!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje