• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 razloga zašto treba da ostavljate otvorena vrata sobe dok spavate: Ima bezbroj prednosti

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjaci su dali svoj sud

  • 0
Spavanje, zabrinutost Foto: Shutterstock

Prednosti spavanja u sobi sa otvorenim vratima ima dosta benefita, poput boljeg protoka vazduha do manje izazivanja negativne energije. Spavaće sobe treba da budu utočište od brzine svakodnevnog života, pa će mnogi pre da odaberu da ih zatvore misleći da će bolje i ranije zaspati.

Ipak, stručnjaci daju odgovor da li je to dobro i da li je bolje da spavamo sa otvorenim vratima.

Spavanje sa otvorenim vratima spavaće sobe može vam pomoći da prilagodite klimu sobe, kao i njenu ukupnu atmosferu.

- Ne samo da pomaže u regulisanju sobne temperature da je lakše spavati“, već takođe uklanja osećaj zatvorenosti kada se odmarate u manjim prostorima - kažu stručnjaci.

Ovo su tri prednosti zašto treba da spavamo sa otvorenim vratima.

1. Bolja je temperatura za spavanje

Dok je nedavna studija otkrila da je najbolja temperatura za spavanje između 20 i 25 stepeni, stručnjaci veruju da je optimalna temperatura u spavaćoj sobi između 17-19 stepeni.

U svakom slučaju, temperatura igra veliku ulogu u tome koliko brzo zaspite i kada poboljšavate šanse da spavate tokom noći. Kontrola temperature u sobi takođe pomaže u sprečavanju pregrevanja i noćnog znojenja.

Otvorena vrata pomažu da se poveća protok vazduha i reguliše temperatura sobe. Ako su vam vrata zatvorena, razmislite o tome da otvorite prozor, čak i zimi.

2. Smanjuje okidače alergija

Loše provetrena spavaća soba je leglo prašine i buđi, što zauzvrat može pogoršati alergije i dovesti do toga da provodite noći kašljajući i kijajući umesto da spavate. Otvorena vrata sa slobodnim kruženjem vazduha pomoći će da se smanji količina koja je akumulirana. Osim toga, dopuštanje svežeg vazduha da uđe u sobu može pomoći da se rešite neprijatnih mirisa u prostoriji.

3. Bolji je protok energije

Za neke ljude, zatvorena vrata spavaće sobe mogu stvoriti osećaj da su zarobljeni. U malim sobama, otvorena vrata pomažu prirodnom svetlu iz drugih delova doma da uđe. To može pomoći da prostor bude širi, svežiji i udobniji za spavanje, a zauzvrat će vam pomoći da se brže opustite, pa ćete i brže zaspati.

Prednosti otvorenih vrata mogu se naglasiti pomoću feng šuija, preuređivanje nameštaja da bi se stvorio pozitivan uticaj na blagostanje. U redu je ako možete da vidite vrata iz kreveta, ali stopala ne bi trebalo da budu usmerena direktno na vrata, piše "Tom's guide".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dr Dragana Rogulja, srpska naučnica i profesorka na Harvardu, o epohalnom otkriću njenog tima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje