• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

8 namirnica koje mogu da vam pomognu da doživite 100 godina, kažu stogodišnjaci

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koju hranu vi najviše konzumirate?

  • 0
rođendan, 100 godina, torta, rođendanska torta, stogodišnjak Foto: Shutterstock

Niko ne može da tvrdi šta je tajna dugovečnosti, iako svi mi ka njoj težimo. Na to utiče mnogo faktora, ali ponajviše hrana koju unosimo u ogranizam, odnosno ono čime hranimo telo.

Dug i zdrav život je mnogima glavni prioritet, pa su mnogi i oduševljeni stogodišnjacima. Razna istraživanja su vršena, a nekoliko stručnjaka je pokušalo da pomogne da shvatimo koje su to uobičajene navike tih stariji ljudi, između ostalog koje su to njihove zdrave navike.

Pre svega, to se odnosi na ishranu i ovo su namirnice koje bi trebalo da jedemo ako želimo dugovečnost, jer nam one mogu na tom putu pomoći.

Mahunarke

Grašak Foto: Marko Jovanović

Ovo je jedna od najboljih namirnica jer su bogate vlaknima i obezbeđuju proteine biljnog porekla, piše "Real simple". Upravo ta hrana pomaže u kontroli holesterola i šećera u krvi. U ovu grupu spadaju pasulj, grašak, sočivo, boranija i leblebije.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje, Olive oil Foto: Valentyn Volkov/Shutterstock

Definitivno je ovo nešto što treba da pronađe mesto u vašoj kuhinji. Maslinovo ulje je bogato nezasićenim mastima koje podržavaju optimalan nivo holesterola. Osim toga, bogato je mikronutrijentima poput biljnih jedinjenja, vitamina E i K, koji služe kao antioksidansi.

Orašasti plodovi i semenke

indijski orah, orašasti plodovi Foto: Unsplash/Jenn Kosar

Obe ove vrste su puni vitamina, minerala i nezasićenih masti i takođe su osnovni sastojci u ishrani stogodišnjaka. Orasi su povezani sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja i upale, verovatno zbog njihovog bogatog sadržaja antioksidanata. S obzirom da semenke imaju sličan nutritivni sastav kao orašasti plodovi, takođe izazivaju slične prednosti.

Čaj

Vitaminski čaj Foto: Shutterstock

Bilo da je zeleni, crni, biljni, sa kofeinom ili bez kofeina, čaj je jedan od najboljih napitaka. Ovo je verovatno zahvaljujući mnoštvu biljnih jedinjenja bogatih antioksidansima koje sadrži. Pokazalo se da konzumacija čaja podržava imunitet, srce, creva, mozak i metaboličko zdravlje.

Morska hrana

pastrmka, riba, pastrmka sa krompirom, pastrmka sa blitvom i krompirom Foto: Shutterstock/Jacek Chabraszewski

Istraživači su otkrili da stogodišnjaci jedu manje količine mesa, a više ribe i druge nemasne morske plodove. Međutim, određene vrste morskih plodova (poput masne ribe) služe kao neki od retkih prirodno koncentrisanih izvora omega-3 masnih kiselina, koje su moćni antiinflamatorni agensi koji podstiču optimalno zdravlje imuniteta, mozga i srca.

Hleb sa kiselim testom od celog zrna pšenice

kukuruzni hleb, recept za hleb, hleb, kriške hleba Foto: Shutterstock/Picture Partners

Hleb sa kiselim testom od celog zrna pšenice kombinuje nekoliko uobičajenih prehrambenih trendova koji se vide kod stogodišnjaka. Cela zrna žitarica su još jedan zajednički imenitelj stogodišnjaka. Bogata su vlaknima, mineralima i vitaminima B, posebno u poređenju sa njihovim belim, rafinisanim kolegama.

Batat (slatki krompir)

Pomfrit, batat, sladak krompir Foto: Shutterstock

Slatki krompir je bogat vlaknima i mikronutrijentima poput kalijuma, vitamina A, vitamina C i biljnih jedinjenja. Oni pomažu u poboljšanju imuniteta, srca i metaboličkog zdravlja.

Kurkuma

Kurkuma, začini Foto:Pixabay

Određeni začini bogati hranljivim materijama, poput kurkume, takođe mogu da pomognu u dugovečnosti. Kurkuma je bogata fitonutrijentima, kao što su flavonoidi, koji mogu biti korisni za duži život. Fitonutrijenti, drugo ime za biljna jedinjenja, koji se nalaze u kurkumi, poput kurkumina, deluju na smanjenju upale u celom telu, podržavajući opšte zdravlje, kao i ciljana područja, poput mozga.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Istina o vitaminu D3 i zašto moramo da ga unosimo suplementacijom svaki dan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje