• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Devojci (16) posle tumora na nozi otkrili leukemiju, a lekari joj ne daju da se leči iz bizarnog razloga

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fejt Šon samo želi da odrasta kao i svaka tinejdžerka

  • 0

Fejt Šon (16) se u tim mladim godinama već suočila sa surovosti života.

Kada je imala samo 13 godina, ona je uočila neku kvržicu na nozi, pa je otišla kod lekara. Tamo su joj rekli da ima sarkom koji je potrebno lečiti hemoterapijom. Uz nju, bila je podvrgnuta radioterapiji i operaciji uklanjanja tog tumora na nozi.

Međutim, tokom oporavka, Fejt je primetila da se oseća umorno i iscrpljeno. Počelo je da joj se vrti u glavi i da dobija modrice bez razloga. Lekari nisu tome mnogo pridavali značaj, već su joj prepisali lekove folne kiseline pošto je imala nizak nivo vitamina B. Ipak, srećom, ona dolazi do pravog odgovora - dijagostikovana joj je leukemija koja je uzrokovana hemoterapijom koju je primala dve godine zbog preživljenog raka.

Lekari su joj ponudili intenzivnu hemoterapiju, ali postoji samo 10 odsto šanse da će uspeti i 80 odsto da će joj biti još gore.

Kada je napunila 16 godina, prestali su da je leče, jer iako je bila zdravstveno osigurana, njoj je to bilo onemogućeno, pa je morala da skupljla donacije kako bi sve to uspešno privela kraju. A razlog zašto nije mogla o trošku države da se leči jeste što su joj lekari rekli - da je prestara da bi primala terapiju.

Njene jedine opcije terapije matičnim ćelijama i CAR-T kao deo ispitivanja. Ali ona sa 16 godina ne ispunjava uslove za bilo kakva medicinska ispitivanja za lečenje bolesti - jer se ne klasifikuje kao odrasli ni kao dete. Zato je primorana da sama prikuplja sredstva sa sopstveni tretman. I da ima 17 godina, situacija je ista. Ipak, da ima manje od 16 ili 18 i više godina, lečenje bi moglo da se realizuje, ali u ovim njenim godinama ipak ne.

- To je trka sa vremenom i na mnogo načina je nepravedno. Moramo brzo da reagujemo i da radimo na prikupljanju sredstava - rekao je njen otac Tim (43).

On dodaje da su lekari na vreme otkrili njenu bolest, bila bi mlađa i mogla bi bez problema da ide na lečenje, piše "Daily Mail".

Za Fejt je sve još frustrirajuće jer ne želi više da prima terapije, uzima lekove i leži u krevetu i čeka da umre.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nova metoda hemoterapija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje