• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Devojka rođena bez materice i rečeno joj da nikada neće imati decu: Ali desilo se nešto što niko nije očekivao

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo retko stanje pogađa otprilike jednu od 100.000 rođenih žena

  • 0

Ešli Rajli rođena je sa retkim zdravstvenim stanjem. Naime ova 21-godišnja devojka iz Herona u zapadnoj Australiji nema reproduktivni sistem, što uključuje i matericu i grlić materice, zbog čega je u potpunosti bila uverena da nikada neće biti majka.

Međutim, nedavni ultrazvuk je zaprepastio doktore, otkrivši da je ona nekim čudom razvila grlić materice i pola materice, što je Ešli dalo nadu da bi šansa za buduću trudnoću mogla da se postane stvarnost.

Poslednjih pet godina ova mlada žena provela na hormonskoj terapiji zamene, leku koji se obično koristi za lečenje simptoma povezanih sa ženskom menopauzom.

- Rođena sam bez materice i grlića materice. Kao rezultat toga, nikada nisam imala menstruaciju, a imam 21 godinu - rekla je ona i dodala: - Proteklih 5 godina bila sam na hormonskoj terapiji da izazovem pubertet jer se to nije dogodilo prirodnim putem.

Njoj je prvobitno dijagnostikovan rokitanski sindrom (MRKH) koji uzrokuje da materica ili vagina budu nerazvijene ili čak nepostojeće - što trudnoću čini nemogućom.

Međutim, nakon nedavnog skenera, njena dijagnoza je od tada ažurirana da ima hipogonadotropni hipogonadizam - stanje u kojem ženski jajnici proizvode malo ili nimalo polnih hormona. Ovo retko stanje pogađa otprilike jednu od 100.000 rođenih žena.

Zbunjena Ešli zašto još uvek nije dobila menstruaciju, Ešli je otišla kod lekara sa 16 godina.Testovi su potvrdili da nema reproduktivni sistem i da ima samo jedan bubreg. Lekari su je stavili na terapiju zamene hormona, koju je uzimala pet godina, ne sluteći kakve će promene doneti.

Sada postoji nada da bi mogla da dobije prvu menstruaciju ukoliko njen reproduktivni sistem nastavi da raste - a možda bi čak mogla i da ima svoju decu. Vest ju je ostavila "zbunjenom" i ispunjenom sa "toliko pitanja" o njenom ukupnom stanju.-

Dakle, rođena sam bez reproduktivnog sistema, a takođe sam rođena sa jednim bubregom. A onda mi se nedavno neočekivano napravila delimično formirana materica. Pored toga, postavljena mi je nova dijagnoza hipogonadotropnog hipogonadizma, koji utiče na nivoe mojih hormona zbog problema sa hipotalamusom ili hipofizom. - rekla je ona i zaključila: -  Samo se nadam da će materica još više da raste i da ću, nadam se, dobiti prvu menstruaciju u narednih nekoliko meseci.

(Ona.rs/The Sun)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Slađa Alegro: Zbog trombofilije, morala sam na carski rez

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje