• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mislila je da ima urinarnu infekciju: Pogrešna dijagnoza koštala je obe ruke i noge

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kim Smit dobila je sepsu nakon što se zarazila nakon povratka sa odmora u Španiji, danas pokušava da podigne svest o simptomima koje prate ovo stanje

  • 1

Šesdesettrogodišnja Kim Smit doživela je nešto što se ne da opisati rečima. Naime, ona je ispričala o mučnom trenutku kada su je lekari probudili iz devetnedeljne kome da bi joj rekli da će izgubiti i ruke i noge zbog sepse.

Ova žena, koja danas živi sa četvorostrukom amputacijom, razvila je ovo stanje opasno po život dok je bila na odmoru u Španiji, a danas svoj život posvećuje podučavanju drugih kako da paze na simptome.

- Što se pre leči, manja je verovatnoća da ćete izgubiti udove – ili život - upozorava ova hrabra žena povodom Svetskog dana sepse.

Kim je 2018. godine sa suprugom Stivom otputovala u Alikante u Španiji, kada se iznenada počela da se oseća loše. Misleći da je dobila urinarnu infekciju, posetila je lekare u Španiji, koji su joj dali injekciju i prepisali antibiotike. Ali kada kako nisu pronašli lek u lokalnoj apoteci, vratili su se u hotel, gde se njeno stanje ubrzo pogoršalo.

- Oko četiri sata ujutro probudila sam muža i rekla: "Umreću. Moram sada u bolnicu." Došao sam u bolnicu i odmah su me stavili u komu. Bila sam u komi šest nedelja u Španiji pre nego što su moja deca konačno uspela da nabave putno osiguranje da me vrate u Beliku Britaniju, gde su me ostavili u kom još tri nedelje - priseća se ova žena i dodaje  da ju je tada lekar pprobudio sa vestima da moraju da joj amputiraju i ruke i noge kako bi joj spasili život na šta je odgovorila: - "Da, u redu je. Koliko brzo možete da ih skinete?"

I nešto više od nedelju dana kasnije, njeni udovi su amputirani.

- Izgubila sam noge iznad kolena, a izgubila sam i ruke. Imala sam sreće što nisam izgubila ruke do lakta - jer su bile crne, ali su lekari uspeli da sastružu mrtvo tkivo - ističe ova žena.

Kim danas upozorava druge da paze na ono što bi moglo da ukaže na rane znake sepse. Oni sa infekcijom mogu da dožive veoma visoku ili veoma nisku telesnu temperaturu, nekontrolisanu drhtavicu, povraćanje, konfuziju ili dezorijentaciju i mogu da mokre manje nego što je normalno. Mrlje se takođe mogu pojaviti na rukama ili nogama, a hladni udovi takođe mogu ukazivati na znake sepse.

Iako više nije u stanju da radi, Kim je svoj život posvetila tome da bude ambasador za istraživanje sepse i trenutno volontira.

- Svi treba da nauče simptome, jer ako dobiju infekciju, mogli bi da dobiju sepsu – što znači da moraju odmah da odu u hitnu pomoć. Samo infuzija, antibiotici i tečnosti će izlečiti sepsu, ništa drugo. Ako ne odregujete, verovatno ćete izgubiti udove i život. Svake tri sekunde u svetu neko umre od sepse. U svetu ima oko 47-50 miliona slučajeva sepse godišnje - navodi Kim i dodaje: - Ljudi veruju da morate da budete loše da biste dobili sepsu, i da ne možete da obolite ako ste zdravi, ali to nije tako. Sepska i dalje može da utiče na vas sve dok imate infekciju, svako može da je dobije, bii mladi ili stari.

Upitana o tome kako joj je iskustvo sa sepsom promenilo život, Kim kaže da nije više nezavisna, da ne može da radi i da je zaglavljena u invalidskim kolicima 24/7 – ali da i dalje ima dobar život.

- Nemam straha sada, skakala sam sa padobranom, penjala sam se po stenama, i ne bih uradio ništa od toga da sam imala svoje udove, jer sam se previše plašila života.

(Ona.rs/Mirror)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Udarila je struja kada je imala 5: Ostala je bez ruku i noge, a sada se bori za titulu najlepše

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Jovan

    13. septembar 2024. | 18:33

    Svaka čast ovoj hrabroj i pametnoj gospođi.

    Podelite komentar