• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Imali su normalan brak, planirali decu, a onda je Stefan od žene tražio da mu kupi igračke: "Postao je dete"

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Porodica je odlučila da Stefana odveze u bolnicu, gde su testovi pokazali da je njegova kognitivna funkcija „veoma niska“

  • 0

Kada je tridsetosmogodišnji Stefan Tankov u jesen 2022. počeo da se ponaša čudno, lekari su pretpostavili da je to uzrokovano depresijom i dijabetesom tipa 2. Njegova supruga Sile, koja sada ima 42 godine, počela je da primećuje promene u njegovoj ličnosti - postao je emocionalno povučen, „kao dete“, zahtevajući njenu pomoć za jednostavne zadatke poput ulaska u autobus.

U roku od šest meseci radio je stvari koje su bile potpuno van karaktera, poput krađe boca vina iz lokalnih prodavnica. Sile, profesorka u srednjoj školi, prvi put je primetila Stefanovu promenu ličnosti kada je prestao da je pita kako joj je prošao dan i umesto toga pitao šta je za večeru. Bio je neobično krut u vreme kada je jeo svoj večernji obrok, nakon čega je išao pravo u krevet. Seća se njegove zbunjenosti kada ga je zamolila da je poseti u bolnici.

Borio se da zadrži posao, postao je neobično povučen, stalno zaboravljajući jednostavne zadatke koje mu je žena tražila da uradi. Pretpostavila je da je njen muž depresivan i zakazala pregled kod lekara opšte prakse. Doktor je uradio testove koji su otkrili da ima dijabetes tipa 2 i zaključio da su njegovi simptomi kombinacija bolesti i poteškoća sa mentalnim zdravljem.

Šest meseci kasnije, u aprilu 2023, Sile je primetila da se osoblje u lokalnoj prodavnici „pomalo uzburkalo“. Njen muž je prišao do nje i obavestio je da mu je zabranjen ulazak. Vlasnik radnje je uhvatio Stefana u pokušaju krađe. Porodica je odlučila da Stefana odveze u bolnicu gde su testovi pokazali da je njegova kognitivna funkcija „veoma niska“.

Lekari su naručili magnetnu rezonancu i CT sa potpunim psihološkim izveštajem.

- Jednog jutra sam ga zatekla kako stavlja ruke na ploču za kuvanje, koja je bila jarkocrvena, da vidi da li je topla. Odlutao bi, hodao ispred automobila i zurio u ljude. Prestali smo da izlazimo. Počeo je da vapi i bio je inkontinentan.

Kasnije mu je uspostavljena razorna dijagnoza frontotemporalne demencije - neuobičajene vrste bolesti koja izaziva probleme u ponašanju i jeziku.

- Bila sam u potpunom šoku... nadali smo se da ćemo imati porodicu - rekla je slomljena Sile.

U nemogućnosti da se vrati kući, Stefan je ostao u staračkom domu pre nego što je vraćen u bolnicu, gde je boravio 11 meseci, a Sile je mogla da rezerviše samo jednočasovne posete. Sile je bilo teško što nikada nije videla njegovu sobu i morala je da se nosi sa stalnim pozivima socijalnih radnika, konsultanata, psihologa i medicinskih sestara. Stefan se u julu konačno uselio u divan, novi starački dom.

- Ne očekujete da ćete kupovati vašem 40-godišnjem mužu plišane igračke koje je počeo da žvaće, a vi se brinete da bi mogao da se uguši. Srećan je u kući i volim da budem sa njim, čak i ako je to samo zagrljaj. Ima malih znakova zbog kojih se sve isplati, na primer kada peva uz pesmu koju je moj brat napisao ili mi stisne ruku. I dalje mi govori da me voli.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Ruka u ruci": Ćerka Brus Vilisa emotivnom objavom sa rastužila milione

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje