• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Juče je više od 50 ljudi obuklo zeleno i poslalo važnu poruku: Održan prvi "Plant Based piknik"

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Odlično ih znamo sa društvenih mreža, a na ovom događaju su svi iz istog razloga

  • 0
Plant Based događaj Foto: Nikola Tomić

Da je krajnje vreme da se osvestimo o tome koliko ishrana može uticati na naše telo, zdravlje, pa i mentalnu higijenu, a onda i okolinu, istaknuto je na "Plant Based pikniku", događaju posvećenom osvešćenoj ishrani.

"Plant Based piknik" okupio je stručnjake iz oblasti nutricionizma, predstavnike kompanija koje vode računa o održivosti, influensere, ali i poznata lica koja su tu da prenesu i podrže ideju čiji cilj promena svesti kada je ishrana u pitanju. Urednica portala "Plant Based" Tamara Đurić, koja je i sertifikovani plant based trener, gostima je kroz zanimljivo izlaganje pokušala da dočara ključne stavke koje ukazuju na benefite, ali i koliko je važna ishrana biljnim namirnicama.

Piknik se zelenio, ne samo u dekoru, već su mnogi gosti u duhu iventa birali boju koju najviše vezujemo za nešto zdravo - zelenu. Dobro druženje, kao i prilika da se isprobaju razne đakonije napravljene od biljnih namirnica, bili su samo delovi ovog događaja.

Svoje utiske preneli su nam i influenseri koji su poznati po promovisanju zdrave ishrane, ali i duha, te su i sa nama podelili svoja mišljenja o samom događaju, ali i mnogo više.

- Meni je čast i zadovoljstvo da sam na ovakvom jednom događaju. Ja sam na veganskoj biljnoj ishrani osam godina i tek sad prisustvujem ovako nečemu - rekla je svima dobro poznata dr Jovana Mašić.

Ona je podelila i svoja iskustva sa prelaskom na biljnu ishranu, te je izdvojila dve namirnice u koje se "kune":

- Odmah sam htela da kažem: "Tofu!", ali što se početka tiče, znam da sam se baš oduševila leblebijama. Sećam se da sam pomislila: "Zašto ovo ranije nisam jela?".

Pridružile su nam se i Julija i Natalija, dve devojke koje ćete na mrežama naći pod imenom "Fitness bliznakinje". One od samog starta na svoijim profilima promovišu biljnu ishranu i veganstvo, a često podele i po koji recept ili savet za sve koji planiraju da smanje unos životinjskih namirnica ili žele da saznaju više. One su sa nama podelile svoje iskustvo i navele da su na potpunu vegansku ishranu prešle - postepeno.

Na pitanje koliko veganski način života odnosi samo na ishranu i da li one, u skladu sa svojim lajfstajlom, nose trenutno aktuelne komade - kožne jakne, kožne čizme i, naravno, bunde?

- To je odlično pitanje. Veganstvo nije samo promena načina ishrane, već mnogo više od toga. Na primer, vegani ne jedu namirnice životinjskog porekla, ali isto tako ne koriste bilo kakve proizvode koji su testirani na životinjama, pa i šminku i kozmetiku ili ono što sadrži neki životinjski produkt, a tu spada i odeća i obuća - rekle su složno.

Svoje pozitivne utiske podelili su i dobro poznata lica sa malih ekrana kao što je Danijela Pantić ili Stefan Božić, poznat kao "Zdravko kulinarko", Snežana Paućinac, Ana Dornik i mnogi drugi.

- S obzirom da je reč o našem zdravlju, mislim da bi ovo trebalo da bude organizovano mnogo češće i zaista je veoma važno da i mi sami, ali i naša deca, budemo zdravi. Na ovaj način se podiže svest o zdravlju i ono što čini naše primarno zdravlje - rekla je Danijela Pantić, TV lice, trener i kouč o ovom, zelenom događaju.

Značaj jednog ovakvog događaja prepoznali su ne samo influenseri i zdravstveni stučnjaci, već i kompanije Telekom, Lidl, Fun&Fit, Alherbo lab i Well green.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje