• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lek koji često koristino može da bude uzork erektilne disfukcije, tvrde doktori

E. O.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Upozorenje je da se vodi računa o određenim lekovima

  • 0
Erektilna disfunkcija, muškarac, Proton Foto: Shutterstock

Prema upozorenjima lekara, uobičajeni kućni lekovi mogli bi da budu "skriveni" uzrok erektilne disfunkcije. Tablete koje se prodaju bez recepta koje koriste milioni mogle bi da izazovu probleme muškaraca u spavaćoj sobi, upozorio je vrhunski lekar.

Do polovine odraslih muškaraca pati od nekog stepena erektilne disfunkcije, a rekordan broj sada uzima lekove za borbu protiv ovog problema. Uobičajeni okidači uključuju bolesti srca, dijabetes i gojaznost - ali dr Donald Grant, lekar opšte prakse i viši klinički savetnik tvrdi da se neuspeh u ovoj prilici može svoditi na kućne lekove.

- Mnogi ljudi ne shvataju da je erektilna disfunkcija nuspojava nesteroidnih antiinflamatornih lekova, uključujući aspirin i ibuprofen - rekao je on, prenosi "Daily Mail".

depresija, muškarac, erektilna disfunkcija Foto: Shutterstock

Pilule imaju širok spektar upotreba, uključujući kao lek protiv bolova, ali se takođe propisuju pacijentima sa srčanim oboljenjima kako bi se smanjio rizik od srčanog udara. Najveći neželjeni efekat ovih lekova koji najčešće zabrinjava lekare je šteta koju mogu da izazovu stomaku.

Dr Grant je dodao da veruje da je "erektilna disfunkcija potencijalni neželjeni efekat jer ove tablete mogu negativno uticati na protok krvi i sposobnost održavanja erekcije".

- Iako su ove tablete dostupne bez recepta, upravljanje unosom i pridržavanje preporučenih doza je veoma važno - rekao je on.

Tačna veza između erektilne disfunkcije i aspirina izazvala je debatu u svetu medicine.

Studija iz 2011. je objavila da oni koji koriste lek imaju 20 odsto veću verovatnoću da će patiti od problema sa erekcijom. Međutim, kritičari su rekli da istraživači nisu uzeli u obzir broj pacijenata koji su možda imali i srčana oboljenja - i kao rezultat toga im je prepisan aspirin.

Drugi lekovi povezani sa erektilnom disfunkcijom uključuju beta blokatore i neke antidepresive. Druga vrsta tableta koja može izazvati probleme sa erekcijom su antihistaminici - uzimaju se za kontrolu alergija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li aspirin ima uticaja na lečenje korona virusa?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje