• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vodič za detoksikaciju tela: 8 preporuka kako da poboljšate svoje zdravlje

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

U pitanju su jako korisne stvari koje možete svaki dan praktikovati

  • 0
vežbanje Foto: Shutterstock

Jesen je idealno vreme da se okrenemo zdravom načinu života i da izbacimo toksine iz tela. Brdo je načina da to uradimo, a ovo je osam preporuka kako biste to mogli da radite.

1. Ograničite alkohol

Dok su opservacione studije pokazale da mala do umerena konzumacija alkohola koristi zdravlju srca, prekomerno konzumiranje alkohola može izazvati mnoge zdravstvene probleme. Prekomerno pijenje može ozbiljno da ošteti funkciju jetre izazivajući nakupljanje masti i upalu. Kada se to dogodi, jetra ne može da funkcioniše adekvatno i da obavlja neophodne zadatke - uključujući filtriranje otpada i drugih toksina iz vašeg tela.

Zdravstveni radnici preporučuju ograničavanje unosa alkohola na jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce, piše "Healthline".

2. Fokusirajte se na san

Obezbeđivanje adekvatnog kvaliteta sna je neophodno da biste podržali zdravlje tela i prirodni sistem detoksikacije. Spavanje omogućava mozgu da se reorganizuje i napuni, kao i da ukloni toksične nusproizvode otpada koji se akumuliraju tokom dana.

Uz nedostatak sna, telo nema vremena da izvrši te funkcije, tako da se toksini mogu nakupiti i uticati na nekoliko aspekata zdravlja. Trebalo bi da redovno spavate 7 do 9 sati.

3. Pijte više vode

Voda čini mnogo više od utaživanja žeđi. Reguliše telesnu temperaturu, pomaže zglobovima, pomaže varenju i apsorpciji hranljivih materija i detoksikuje telo uklanjanjem otpadnih proizvoda.

voda, čaša vode, devojka, devojka pije vodu Foto: Unsplash/engin akyurt

Ćelije tela moraju stalno da se popravljaju da bi funkcionisale optimalno i da bi razgrađivale hranljive materije koje telo može koristiti kao energiju. Međutim, ovi procesi oslobađaju otpad u obliku uree i ugljen-dioksida, koji mogu da naškode ako se nakupe u krvi. Voda transportuje ove otpadne proizvode, efikasno ih uklanja mokrenjem, disanjem ili znojenjem.

Adekvatan dnevni unos vode je 3,7 litara za muškarce i 2,7 litara za žene.

4. Smanjite unos šećera i prerađene hrane

Istraživanja povezuju veliku potrošnju slatke i visoko prerađene hrane sa gojaznošću i drugim hroničnim bolestima, kao što su bolesti srca, rak i dijabetes. Ove bolesti ometaju sposobnost tela da se prirodno detoksikuje oštećujući organe koji igraju važnu ulogu, kao što su jetra i bubrezi.

Na primer, velika potrošnja slatkih pića može izazvati masnu jetru, stanje koje negativno utiče na funkciju jetre.

5. Jedite hranu bogatu antioksidansima

Antioksidansi štite ćelije od oštećenja izazvanih molekulima zvanim slobodni radikali. Oksidativni stres je stanje koje je rezultat prekomerne proizvodnje slobodnih radikala.

Telo prirodno proizvodi ove molekule za ćelijske procese, kao što je varenje. Međutim, alkohol, duvanski dim, ishrana sa malo hranljivih materija i izloženost zagađivačima mogu proizvesti prekomerne slobodne radikale.

U ovo spadaju bobičasto voće, voće, orasi, kakao, povrće, začini i pića poput kafe i zelenog čaja.

6. Jedite hranu bogatu prebioticima

Zdravlje creva je važno za održavanje zdravlja sistema detoksikacije. Crevne ćelije imaju sistem za detoksikaciju i izlučivanje koji štiti creva i telo od štetnih toksina. Dobro zdravlje creva počinje sa prebioticima, vrstom vlakana koja hrani dobre bakterije u crevima koje se nazivaju probiotici. Sa prebioticima, dobre bakterije mogu proizvesti hranljive materije koje se nazivaju kratkolančane masne kiseline koje su korisne za zdravlje.

paradajz, čuvanje paradajza, frižider Foto: Shutterstock

Upotreba antibiotika, loša higijena zuba i kvalitet ishrane mogu da promene ravnotežu bakterija u crevima i ova nezdrava promena u bakterijama može oslabiti imuni sistem i sistem za detoksikaciju i povećati rizik od bolesti i upale.

Dobri izvori prebiotika u hrani su paradajz, artičoke, banane, špargle, crni luk, beli luk i zob.

7. Smanjite so

Previše soli može dovesti do toga da telo zadrži višak tečnosti, posebno ako imate stanje koje utiče na bubrege ili jetru - ili ako ne pijete dovoljno vode. Ovo nakupljanje tečnosti može izazvati nadimanje, a ako konzumirate previše soli, možete se detoksikovati od dodatne težine vode.

Kada konzumirate previše soli, a premalo vode, telo oslobađa antidiuretski hormon koji sprečava mokrenje i samim tim vrši detoksikaciju. Povećanje unosa hrane bogate kalijumom, takođe pomaže, a to su krompir, tikvice, pasulj, banane i spanać.

8. Ostanite fizički aktivni

Redovno vežbanje, bez obzira na telesnu težinu, povezano je sa dužim životom i smanjenim rizikom od mnogih stanja i bolesti. Iako postoji nekoliko mehanizama iza zdravstvenih prednosti vežbanja, smanjena upala je ključna tačka.

Trebalo bi da težite da radite najmanje 150-300 minuta nedeljno vežbanja umerenog intenziteta (brzo hodanje), ili 75–150 minuta nedeljno fizičke aktivnosti snažnog intenziteta (trčanje).

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Potaž od bundeve sa salsom od maslina

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje