• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici istraživali povezanost između suicida kod tinejdžera i čuvenog leka za mršavljenje

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživači su analizirali 4.000 gojaznih učesnika starosti od 12 do 19 godina

  • 0
Depresivna tinejdžerka Foto: Shutterstock

Čuveni zloupotrebljivan lek za gubitak težine može poboljšati mentalno zdravlje i smanjiti rizik od samoubistva kod gojaznih tinejdžera, otkrila je velika studija. Nalazi se suprotstavljaju prethodnim zabrinutostima da lekovi kao Ozempik zapravo mogu da izazovu samoubilačke misli.

Američko istraživanje, objavljeno u "JAMA Pediatrics", prva je studija do danas koja se bavi uticajem leka za mršavljenje na mentalno zdravlje tinejdžera. Istraživači su analizirali 4.000 gojaznih učesnika starosti od 12 do 19 godina na semaglutidu, odnosno Ozempiku. Njihovi zdravstveni podaci bili su poređeni sa 50.000 ljudi istih godina koji su lečeni samo promenom životnog stila.

Sve u svemu, Ozempik je bio povezan sa smanjenjem rizika od samoubilačkih misli ili pokušaja za 33 odsto tokom 12 meseci praćenja. Istraživači su otkrili da se trend nastavio i nakon trogodišnjeg praćenja. Ovo dolazi nakon što je istraživanje, objavljeno od strane Imperijalnog koledža u Londonu prošle godine, pokazalo da deca koja imaju višak kilograma imaju dvostruko veće šanse da pate od problema sa mentalnim zdravljem nego njihovi drugovi. Studija je međutim otkrila da su tinejdžeri koji su uzimali lek patili od veće stope neželjenih efekata povezanih sa lekovima, posebno dijareje.

Gojaznost među decom od 5 do 19 godina porasla je poslednjih godina, uvećavši se osam puta u poslednje četiri decenije. Širom Ujedinjenog Kraljevstva nedavni podaci pokazuju da je 36,6 odsto dece klasifikovano kao gojazno, što je porast u odnosu na nešto manje od 20 odsto pre jedne decenije. Svetska zdravstvena organizacija je prošle godine takođe otkrila da 37 miliona dece mlađe od pet godina u svetu ima prekomernu težinu - četiri miliona više nego na prelazu veka, prenosi "Dailymail".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Operacija skraćivanja želuca: Hirurg objašnjava ko je kandidat i koliko možete da smršate

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje