• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Operacija oba kuka kroz direktni prednji pristup: Brži povratak svakodnevnom životu

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Acibadem Bel Medic Foto: Promo/ Acibadem Bel Medic

U bolnici Acibadem Bel Medic, dr sci. med. ortoped Vladimir Vranić je uspešno izveo artroplastiku oba kuka u jednom aktu koristeći direktni prednji pristup. Ovaj značajan zahvat, koji do sada nije bio realizovan privatnoj zdravstvenoj praksi u Srbiji, predstavlja izuzetan korak napred u ortopedskoj hirurgiji.

dr Vladimir Vranić dr Vladimir Vranić/ Foto: Promo/ Zdenko Stromar

Kompleksnost bilateralne artroplastike i stručnost hirurga

Bilateralna artroplastika kuka je zahtevna hirurška intervencija gde su potrebne izuzetne veštine i usklađen timski rad. U svetu, a posebno u Americi, ovaj postupak se redovno izvodi u prestižnoj klinici "Mayo", postavljajući standarde vrhunske medicinske prakse. Operacija jednog kuka već se smatra velikim izazovom, dok operacija oba kuka istovremeno zahteva izuzetno precizno planiranje i efikasnu realizaciju. Idealni kandidati za ovaj zahvat su mlađe osobe, dobrog opšteg zdravstvenog stanja i bez pridruženih bolesti. Dr. Vranić naglašava: "Ova inovativna metoda omogućava istovremeno rešavanje problema na oba kuka, što pacijentima donosi značajne prednosti i brži povratak svakodnevnom životu."

Dr. Vladimir Vranić, je već postao prepoznatljiv kao jedan od vodećih stručnjaka za direktni prednji pristup u Srbiji. Dr Vranić je svoje iskustvo stekao na prestižnoj "Mayo" klinici. Tamo je proveo značajno vreme usavršavajući se u savremenim tehnikama hirurgije kuka i kolena, kao i u primeni savremene metode operacije kuka koristeći prednji pristup.

Prednosti artroplastike kuka kroz direktan prednji pristup

Stalnim unapređivanjem je razvijen minimalno invazivni direktni prednji pristup za kuk koji omogućuje manji rez na prednjoj strani kuka bez presecanja mišića i tetiva.

Prednosti prednjeg pristupa u odnosu na zadnji i lateralni, su višestruke:

  • Manji hirurški rez
  • Rez na prednjem aspektu kuka
  • Bez presecanja mišića i tetiva
  • Jednake dužine nogu posle operacije
  • Nema luksacije (iščašenja) ugrađene proteze kuka
  • Nema postoperativnih ograničenja u smislu prekrštanja nogu, čučnjeva i ležanja odmah nakon operacije na operisanoj strani, bez potrebe za jastukom između nogu ili drugih pomagala
  • Očekuje se kraća rehabilitacija.

Zbog prednosti ovog pristupa u proteklih par godina prednjim pristupom u Americi, Švajcarskoj i u još nekim zemljama pa i kod nas, izvode se totalne artroplastike kuka kod izabranih pacijenata kao intervencije u jednodnevnoj hirurgiji. Ovakav pristup podrazumeva da dođete ujutro u bolnicu i izađete kasnije u toku dana ili uveče.

Međutim, postoje i određena stanja i pacijenti kod kojih artroplastika kuka minimalno invazivnim direktnim prednjim pristupom nije prvi izbor. U slučaju neadekvatne indikacije kod takvih stanja i pacijenata izvođenje direktnog prednjeg pristupa može da bude izuzetno komplikovano.

Brži oporavak

Oporavak nakon bilateralne artroplastike sličan je oporavku nakon operacije jednog kuka, što podrazumeva ustajanje odmah nakon operacije i pun oslanac na obe noge.

Fizikalna terapija ima važnu ulogu u postoperativnom periodu, omogućavajući pacijentima da se brže osposobe za hodanje i ojačaju muskulaturu koja je mogla biti oslabljena pre operacije.

Acibadem Bel Medic se ponosi svojom posvećenošću inovacijama i vrhunskim medicinskim uslugama, a ovaj uspeh dodatno potvrđuje misiju da pružaju najnapredniju zdravstvenu zaštitu. Uz iskusan tim stručnjaka, pacijentima je omogućen brži oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima, što ih i čini liderom u privatnom zdravstvu u Srbiji.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Četvrto veče Serbia Fashion Week-a: Očaravajuća sinergija avangarde, klasike i kreativnosti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje