• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Suzbijanje kijanja može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema: Ne šalje vam telo signale bez razloga

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vodite računa kada vam se događa ova "akcija"

  • 0
kijanje, devojka kija Foto: Shutterstock

Trenutno smo u sezoni kijanja, "aktivnosti" koja tako može da iritira i da nas nervira da ponekad nemamo rešenje za nju.

Međutim, ako je pak suzbijete i zadržite kijavicu u sebi, činite mnogo gore stvari. U većini slučajeva, borba za suzbijanje kijanja izaziva trenutnu nelagodnost. U retkim, najgorim scenarijima, možete oštetiti krvne sudove ili puknuti bubne opne. Može se javiti i vrtoglavica, a ostale štetne posledice uključuju povredu dijafragme, oštećenje grla i infekcije uha. Ako ste starija osoba, možete biti podložni lomovima rebara.

Prema "Mental floss", ova funkcija ispušta kapljice sluzi iz nosa i usta brzinom od skoro 100 mph, a intenzivan pritisak u respiratornom sistemu to omogućava. Kada sprečite kijanje, pritisak je pet do 24 puta veći nego što bi bio da ste dozvolili da se kijanje desi.

Kada vam telo govori da treba da kinete, obično postoji dobar razlog. Ova akcija čisti alergene, klice i prašinu kroz iznenadne propulzije vazduha kroz nos i usta. Zasto, umesto da zadržavate kijate, koristite maramicu da pokrijete nos i usta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovanović: Veliki skup stručnjaka i lidera je podržavalo rad i bitnost javnog zdravstvenog sistema

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje