• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bizarna alergijska reakcija: Njen organizam ne podnosi zimu, 5 minuta na snegu i sva je prekrivena u plikovima

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ste čuli nekad za alergiju na zimu?

  • 0

Dvadesetpetogodišnja Holi Rundl, kako kaže, živi u apsolutnom strahu od svakog pada temperature. Naime, ona je alergična na hladnoću i pet minuta napolju na snegu je sasvim dovoljno da sva ostane u plikovim.

Ova mlada žena, koja pri tom živi u Kanadi, opisuje svoju bizarnu alergiju, i kaže da se njena koža veoma brzo menja kada je napolju hladno, te da postaje crvena i sva u izbočinama. Ove promene su počele pre jednu deceniju, odnosno tada je prvi put povezala i primetila da joj se koža menja u hladnim uslovima.

U početku nije bila svesna da su problemi koje je imala bili izazvani alergijom, pa ih je pripisala drugim faktorima. Međutim, kada je konačno saznala istinu, sve je počelo da ima smisla.

- Tehnički je sve počelo 2014. Počelo je nasumično kada sam bila u srednjoj školi, ali u početku nikada ne bih pretpostavila da da je u pitanju alergija. Uvek sam to povezivala sa nečim drugim, pa recimo ako bih skočila u hladan bazen, i izašla sva prekrivena u plikovima, pomilisla bih da sam alergična na sredstva za čišćenje bazena - objašnjava Holi.

Ona otkriva da njeno stanje često pogađa njen vrat, ruke i noge, što zna da bude i veoma bolno, kao i da druga područja, poput stomaka i leđa ne bole toliko.

U početku je bila veoma zbunjena zbog promena na telu, dok jednom prilikom nije pitala prijateljicu, studenta medicine, koja joj je rekla Holi da joj te promene liče na hladnu urtikariju. Nakon toga je zakazala pregled kod lekara koji joj je potvrdio da je upravo to ono što uzrokuje promene na njenoj koži.

Hladna urtikarija je reakcija kože na niske temperature koja se javlja u roku od nekoliko minuta nakon izlaganja. Neki ljudi doživljavaju manje reakcije, dok se kod drugih problem manifestuje mnogo ozbiljnije. Holi su prepisane ekstra jake tablete za alergije, ali joj nisu mnogo pomogle.

Takođe, ovo stanje je rečeno da će trajati oko sedam godina, međutim, kako je prošlo već deset, nakon što je prvi put iskusila alergiju, ne vide se znaci nekog zaustavljanja alergijske reakcije.

Uz to, ne radi se samo o izuzetno niskim temperaturama. Holi doživljava svoje simptome i kada je blago vlažno vreme.

- Nije baš najlepši prizor, izgledam malo "ludo", to mi kvari fotografije leti, posebno ako idemo na kupanje. Najviše se pojavi na rukama, nogama i vratu, i tu me i najviše boli. Kakav god mali molekul u mom telu da je, odlučio je da će sam sebe napasti kada se promeni temperatura. U suštini, trebalo je da se povuče za oko sedam godina, ali prošlo je deset i nema naznake kraja ovome - zaključuje Holi.

(Ona.rs / Mirror)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Koja hrana može da vam pomogne u borbi sa sinusima?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje