• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slavni glumac za svoju bolesnu prijateljicu uradio neverovatnu stvar: To je ništa u poređenju sa njenim bolom

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"To trčanje nije bilo ništa u poređenju sa bolom koji je primorana da trpi svaki dan"

  • 0
Kolin Farel Foto: INPHO/Ben Brady / imago sportfotodienst / Profimedia

Zvezda trenutne hit serije "Pingvin" Kolin Farel istrčao je juče Dablinski maraton u znak podrške dobrotvornoj organizaciji "Debra Ireland", prešavši ciljnu liniju za nešto više od četiri sata. Kroz finiš je prošao sa dugogodišnjom prijateljicom Emom Fogarti, koja ima retko genetsko oboljenje zvano bulozna epidermoliza koje pogađa kožu, pa se osobe sa tim stanjem nazivaju i leptirima.

Sve ovo što radi zapravo i jeste u Eminu čast.

Na video-snimku snimljenom na ciljnoj liniji, Farel se vidi kako grli svoju prijateljicu: "Hoćemo li ponovo?", upitao je kroz smeh.

Ema i Kolin su premašili svoj cilj prikupljanja 400.000 evra, postavljajući novi cilj od milion evra, a juče su uspeli da skupe 679.000 evra. Humanitarni poduhvat bio je u znaku proslave Eminog 40. rođendana, a ona je jedna od retkih sa ovom dijagnozom koja je dočekala te godine.

Bulozna epidermoliza poznata je kao "koža leptira" i to je neizlečivo i neverovatno bolno stanje, sa više od pola miliona ljudi kojima je dijagnostikovana bolest širom sveta kojima nedostaju esencijalni proteini potrebni za vezivanje slojeva kože. To je bolest o kojoj smo, nažalost, prvenstveno informisani zahvaljujući dramatičnim pričama i fotografijama obolele dece, poznate kao „deca leptiri“. Radi se o oboljenju koje predstavlja genodermatozu nastalu zbog mutacija u nekom od strukturnih proteina, čija je uloga izgradnja epiderma kože.

Kao rezultat toga, svako manje trenje, pomeranje ili trauma epidermisa izazivaju njegovo lomljenje i cepanje. Teži oblici imaju raspon očekivanog životnog veka od ranog detinjstva do 35. godine.

- To trčanje nije bilo ništa u poređenju sa bolom koji je primorana da trpi svaki dan, iako to ne pokazuje. Bila mi je čast videti je kako me čeka na četiri kilometara do kraja, svaki od njih predstavlja deceniju njenog života, zajedno smo istrčali taj poslednji deo. Nikada to neću zaboraviti - rekao je Farel kasnije za "Irish Times".

Irski glumac je ranije govorio o svom učešću u trkama i značaju ovogodišnjeg Dablinskog maratona tokom nastupa u emisiji "Late Night" sa Setom Mejersom prošlog meseca.

- Bukvalno, 80% njenog tela je u otvorenim ranama. Ona je legenda. Nije trebalo da doživi godine koje sada ima, ona ima 40 godina. Guraću je poslednjih četiri kilometara. Ona je magična. Znam je 16 godina.

Farel je dugo bio uključen u dobrotvorne svrhe, osnovavši svoju Fondaciju ranije ove godine u čast svom sinu, koji ima Angelmanov sindrom, redak neuro-genetski poremećaj. Organizacija ima za cilj da premosti jaz u resursima za odraslu decu koja imaju intelektualne teškoće kroz zastupanje, obrazovanje i inovativne programe.

(Ona.rs/Deadline)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nađa, devojčica leptir, konačno dobija lek: Ovo je prva reakcija heroine koja brine o njoj

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje