Sezonsko voće i povrće: Šta se zapravo jede u martu - i ne, nije sve ono što vidimo u marketima

 
  • 0

Srećan mart! Proleće je na pomolu i donosi sveže voće i povrće. Ovaj mesec je savršen za uživanje u nutritivno bogatim, sezonskim proizvodima poput otpornih zelenih biljaka i osvežavajućih citrusa. U nastavku ćemo vam predstaviti u kom sezonskom voću i porvće možete uživati u ovom periodu godine.

Voće:

Pomorandža

Ovde je najveća razlika u cenama Foto: Pixabay

Vitamini: Bogata vitaminom C, koji je ključan za jačanje imunološkog sistema, kao i za zdravlje kože, krvnih sudova i kostiju.

Ostale hranljive vrednosti: Sadrži vlakna koja pomažu u poboljšanju probave. Takođe, narandže su bogate antioksidansima kao što su flavonoidi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

Limun

Limun, limunova voda, limunada Foto: Shutterstock

Vitamini: Kao i narandže, limun je izuzetno bogat vitaminom C. Takođe, sadrži vitamine B kompleksa (B1, B2) koji pomažu u procesu metabolizma.

Ostale hranljive vrednosti: Limun je dobar izvor kalijuma, koji je važan za ravnotežu tečnosti u organizmu. Zbog svoje visoke kiselosti, limun pomaže u detoksikaciji organizma.

Povrće:

Kupus

Napa kupus Foto: Shutterstock/Pixel Shot

Vitamini: Kupus je bogat vitaminom C, koji je koristan za imunitet. Takođe, sadrži vitamin K, koji igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju.

Minerali: Sadrži kalijum koji pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u telu.

Ostale hranljive vrednosti: Bogat je vlaknima koja poboljšavaju probavu i pomažu u održavanju zdrave telesne mase.

Kelj

Kelj, povrće Foto: Pixabay

Vitamini: Izvor je vitamina A, C i K. Vitamin A je važan za zdravlje očiju, vitamin C za imunitet, dok vitamin K pomaže u zdravlju kostiju i koagulaciji krvi.

Minerali: Sadrži kalcijum koji je ključan za zdrave kosti i zube, kao i magnezijum za zdravlje srca i mišića.

Ostale hranljive vrednosti: Kelj je bogat antioksidansima, poput luteina i zeaksantina, koji su važni za zaštitu očiju od oštećenja.

Prokelj

Prokelj Foto: Shutterstock

Vitamini: Prokelj je bogat vitaminom C, K i A, koji su važni za imunitet, zdravlje kože i očiju.

Minerali: Sadrži kalijum i folnu kiselinu. Folna kiselina je važna za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i može pomoći u prevenciji srčanih bolesti.

Ostale hranljive vrednosti: Prokelj je bogat vlaknima koja pomažu u smanjenju nivoa holesterola i poboljšavaju zdravlje probavnog sistema.

Karfiol

Karfiol Foto: Shutterstock

Vitamini: Karfiol je bogat vitaminom C, koji je snažan antioksidans. Takođe sadrži vitamine B grupe, koji su važni za metabolizam.

Minerali: Sadrži kalcijum, magnezijum i kalijum koji su dobri za kosti, srce i mišiće.

Ostale hranljive vrednosti: Karfiol je odličan izvor vlakana i fitonutrijenata, koji pomažu u smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Zelena salata

zelena salata Foto: Pixabay.com

Vitamini: Zelena salata je dobar izvor vitamina A i C, koji su važni za zdravlje kože i očiju.

Minerali: Sadrži kalijum koji pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u organizmu.

Ostale hranljive vrednosti: Bogata je vodom i vlaknima, što doprinosi hidrataciji organizma i poboljšava varenje.

Crvena cikorija

Vitamini: Crvena cikorija sadrži vitamine A i K. Vitamin K je posebno važan za zdravlje kostiju i koagulaciju krvi.

Minerali: Bogata je kalijumom i magnezijumom.

Ostale hranljive vrednosti: Crvena cikorija sadrži vlakna koja pomažu u smanjenju nivoa holesterola i poboljšanju probave.

Mirođija

mirođija, začin Foto: Pixabay

Vitamini: Mirođija je izvor vitamina A i C, koji su važni za zdravlje očiju i imunitet.

Minerali: Sadrži kalijum i kalcijum, koji pomažu u održavanju ravnoteže tečnosti i zdravlju kostiju.

Ostale hranljive vrednosti: Mirođija se koristi kao začin, dodajući jelima svežinu i bogatstvo ukusa.

Blitva

Blitva povrće Foto: Shutterstock

Vitamini: Blitva je bogata vitaminima A, C i K. Vitamin A pomaže u zdravlju očiju, vitamin C u imunitetu, a vitamin K u zdravlju kostiju.

Minerali: Sadrži kalcijum, koji je važan za zdrave kosti.

Ostale hranljive vrednosti: Blitva je bogata vlaknima i fitonutrijentima koji pomažu u smanjenju upala.

Spanać

Spanać Foto: Pixabay

Vitamini: Spanać je bogat vitaminima A, C, K, a takođe sadrži folnu kiselinu.

Minerali: Sadrži kalcijum, magnezijum i gvožđe, koji su važni za zdravlje kostiju, mišića i krvi.

Ostale hranljive vrednosti: Spanać je bogat antioksidansima, poput luteina i zeaksantina, koji štite oči.

Cvekla

cvekla, sok od cvekle foto: pixabay.com

Vitamini: Cvekla je bogata vitaminom C i B9 (folna kiselina), koji pomažu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i zdravlju srca.

Minerali: Sadrži kalijum, koji pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti i zdravlju srca.

Ostale hranljive vrednosti: Cvekla je bogata vlaknima i betaninom, antioksidansom koji poboljšava funkciju jetre i smanjuje upale.

Celer

Celer Foto: Pixabay

Vitamini: Celer je bogat vitaminima K i A, koji su važni za zdravlje kostiju i očiju.

Minerali: Sadrži kalijum, koji je ključan za ravnotežu tečnosti u organizmu.

Ostale hranljive vrednosti: Celer je bogat vlaknima i vodom, što doprinosi hidrataciji organizma i poboljšava varenje.

Keleraba

Povrće, keleraba Foto: Pixabay

Vitamini: Keleraba je bogata vitaminima C i K, koji pomažu u zdravlju kože, kostiju i imunitetu.

Minerali: Sadrži kalijum i magnezijum, koji su važni za zdravlje srca i mišića.

Ostale hranljive vrednosti: Keleraba je bogata vlaknima i niskokalorična, što je čini pogodnom za mršavljenje.

Peršun

Peršun Foto: Pixabay

Vitamini: Peršun je izvor vitamina A, C i K. Vitamin A pomaže u zdravlju očiju, vitamin C u imunitetu, a vitamin K u zdravlju kostiju.

Minerali: Sadrži kalcijum i gvožđe, koji su važni za zdravlje kostiju i krvi.

Ostale hranljive vrednosti: Peršun je bogat antioksidansima koji pomažu u zaštiti tela od oštećenja slobodnim radikalima.

Repa

Bela repa Foto: Shutterstock

Vitamini: Repa sadrži vitamine C i B6, koji su važni za imunitet i metabolizam.

Minerali: Sadrži kalijum i kalcijum, koji pomažu u održavanju ravnoteže tečnosti i zdravlju kostiju.

Ostale hranljive vrednosti: Repa je bogata vlaknima i antioksidansima koji pomažu u smanjenju upala i poboljšavaju probavu.

Ovo povrće i voće u martu su izvrstan izvor hranljivih materija koje podržavaju zdravlje tokom prelaznog perioda između zime i proleća.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vodolije nikad bolje finansijski, SAMO JEDAN znak je spreman za ljubav: Mesečni horoskop za mart

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje