
Ja sam doktorka koja je pobedila rak trećeg stepena: Evo koje namirnice mogu sprečiti nastanak ove bolesti
Postoji više od 200 vrsta raka, a rano otkrivanje i pravovremeno lečenje imaju ključnu ulogu u borbi protiv ove bolesti. Što se tiče naše svakodnevne ishrane, ona ne može sprečiti nastanak raka, ali može biti uzročnik zbog kojeg će se u telu razviti tumor.
Nadalje, kod već obolelih osoba, prava kombinacija namirnica može imati pozitivan uticaj na zdravstveno stanje pacijenta. Stručnjaci ukazuju na to da svaki obrok treba da sadrži najmanje dve trećine biljne hrane i ne više od jedne trećine životinjskih proteina. Ovakav način ishrane predstavlja sredstvo u borbi protiv raka koje propagira Američki institut za istraživanje raka, navodeći bolje i lošije izbore namirnica i njihovih kombinacija.
Pasulj i mahunarke
Doktorka Ejmi Moris je stručnjakinja za oporavak od raka, koji je i sama prebolela, a danas često, preko svojih društvenih mreža, deli savete o zdravlju i borbi protiv ove opake bolesti. Nedavno je svojim pratiocima na TikToku otkrila koje namirnice treba izbegavati ako ste imali tumor, a koje konzumirati.
"Ja sam stručnjak za oporavak od raka i pre šest godina sam preživela rak u trećoj fazi. Prvo, jedite što više pasulja i mahunarki uopšte. Bogate su vlaknima i mogu smanjiti rizik od ponovne pojave raka. Druga stvar koju treba pojačati su nemasni proteini", savetuje doktorka.
Neke od najboljih namirnica za konzumaciju tokom hemoterapije ili drugih tretmana raka su biljni proteini. Ove namirnice nude visoku količinu vitamina i minerala. To znači da obolela osoba treba da jede dosta povrća, pasulja, mahunarki, orašastih plodova i semenki. Ako se konzumiraju životinjski proteini, preporučuju se nemasne opcije poput piletine i ribe.
Doktorka savetuje i koje namirnice treba izbegavati ako je osoba prebolela rak.
"Alkohol povećava rizik od raka ili ponovne pojave bolesti. Ako možete, nastojte da ga izbegavate ili bar smanjite konzumaciju. Druga stvar su mesne prerađevine – kobasica, slanina, delikatesno meso, sve ono što je jasno povezano s povećanim rizikom od raka. Zato ih izbegavajte ili ograničite unos koliko je to moguće", preporučuje doktorka.
Ljudi oboleli od raka moraju biti svesni šta se događa u njihovom organizmu i često imaju oslabljen imuni sistem, koji bi trebalo ojačati ishranom i pravilno izabranim namirnicama. Stručnjaci naglašavaju da svako ko boluje od neke hronične bolesti, čak i ako nije u pitanju rak, treba da jede hranu bogatu proteinima, zdravim mastima, integralnim žitaricama, vitaminima i mineralima. Ako je moguće, svaki oblik prilagođavanja novom režimu ishrane trebalo bi sprovesti pre početka lečenja kako bi pacijent bio što zdraviji tokom tog procesa.
(Ona.rs/Index.hr)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Nutricionista otkriva pet najgorih namirnica koje unosimo svakodnevno
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.