Imunitet mi je mesecima bio na nuli i stalno sam bila umorna - dok nisam počela svako jutro da pijem ovo

K. M.
K. M.  
  • 0

Ova zlatna biljka, neizostavna u kuhinjama južne Azije, poznata je po svojim snažnim protivupalnim svojstvima i blagotvornom dejstvu na zdravlje. Posebno je delotvoran njen sok, koji mnogi koriste kao prirodni eliksir kada osete da ih „nešto hvata“. U nastavku pročitajte sve što treba da znate o kurkumi i njenim benefitima.

Zašto je kurkuma dobra za zdravlje?

Istraživanja o lekovitom dejstvu kurkume traju već decenijama. Pokazala se kao obećavajući saveznik u prevenciji i tretmanu različitih zdravstvenih problema – od Alchajmerove bolesti, preko Parkinsona, pa sve do ekcema i problema sa varenjem. Tajna njene moći leži u aktivnoj supstanci – kurkuminu, snažnom antioksidansu koji ima protivupalna, antibakterijska, antigljivična i antiparazitska svojstva.

Prirodni borac protiv upala

Najpoznatija i najcenjenija osobina kurkume jeste upravo njena sposobnost da smanji upale u organizmu. Stručnjaci potvrđuju da redovna konzumacija kurkumina može pomoći u ublažavanju hroničnih zapaljenskih stanja koja su često tihi uzročnici brojnih bolesti.

Dr Zhaoping Li, profesorka i načelnica Klinike za ishranu pri Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu, ističe:

„Kurkuma ima veoma snažan antiinflamatorni efekat. Tihi upalni procesi u telu često su osnova većine zdravstvenih problema koji se javljaju s godinama.”

Podrška mozgu i pamćenju

Foto:Pexels

Kurkumin je pokazao i neuroprotektivno dejstvo – istraživanja ukazuju da može pomoći u prevenciji i ublažavanju simptoma bolesti poput Alchajmera, multiple skleroze, pa čak i Parkinsonove bolesti. Naučnici takođe istražuju njegov potencijal u očuvanju kognitivnih funkcija i zdravog mikrobioma u crevima, koji je usko povezan s funkcijom mozga.

Za blistavu i zdravu kožu

Kurkuma se često koristi u kremama i losionima, ali i kada se pije u obliku soka ili dodatka ishrani, njeno dejstvo se vidi i na koži. Dermatolozi je preporučuju kao dodatak borbi protiv akni, ekcema i psorijaze, zbog njenog trostrukog dejstva – protivupalnog, antioksidativnog i antimikrobnog.

Dr Saami Khalifian, dermatolog iz Kalifornije, kaže da kurkuma deluje i iznutra:

„Kurkumin može zaštititi kožu od UV oštećenja, ali i poboljšati crevnu floru, što se posredno odražava na čistoću i ujednačenost tena.”

Prirodna podrška u borbi protiv raka

Kurkuma i kurkumin su predmet brojnih istraživanja kada je reč o prevenciji i dodatnom lečenju karcinoma. Njihovo antikancerogeno dejstvo se i dalje ispituje, ali rezultati su ohrabrujući, posebno u kontekstu komplementarne terapije.

Kakav ukus ima kurkuma?

Kurkuma ima zemljani, blago gorak ukus, s notama koje podsećaju na crni biber ili đumbir. Kada se koristi u jelima ili napicima, lepo se slaže s citrusima, kokosovim mlekom, orašastim plodovima i korenastim povrćem.

Koliko kurkume je bezbedno uneti dnevno?

U okviru obroka, kurkuma se smatra bezbednom. Kada se koristi kao dodatak ishrani, studije pokazuju da je doza od 500 do 2.000 mg kurkumina dnevno generalno dobro podnošljiva. Međutim, visoke doze (preko 12 grama dnevno) mogu izazvati mučninu, stomačne tegobe i druge neželjene efekte.

Foto:Pexels

Dr Elzi Lov, dermatološkinja iz Njujorka, upozorava:

„Velike doze kurkume mogu uticati na dejstvo pojedinih lekova, povećati rizik od stvaranja kamena u bubregu i izazvati probleme s jetrom. Zato je važno konsultovati lekara pre upotrebe bilo kog suplementa.”

Ko ne bi trebalo da koristi kurkumu?

Osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi (npr. aspirin, varfarin) treba da budu oprezne jer kurkuma može pojačati njihovo dejstvo i povećati rizik od krvarenja. Takođe, oni sa problemima žučne kese, kamenčićima ili zapušenjem žučnih puteva treba da izbegavaju kurkumu, jer ona može podstaći lučenje žuči.

Može li se kurkuma koristiti tokom trudnoće?

Uobičajena količina kurkume u ishrani se smatra bezbednom tokom trudnoće, ali se suplementi ili shots s visokim sadržajem kurkumina ne preporučuju bez konsultacije sa lekarom.

Kako da pripremite shot s kurkumom kod kuće?

Kurkuma se tradicionalno koristi za pravljenje eliksira za imunitet i lepotu. Donosimo vam jednostavan recept za domaći shot koji osvežava i jača organizam:

Sastojci:

2 kašike sveže rendane kurkume

1 kašika svežeg rendanog đumbira

1 zgnječena mahuna kardamoma (samo semenke)

0,5 l vode

2 kašike meda

1 kašika sušenih cvetova kamilice

Sok od jednog limuna

Po želji: soda voda ili kokosova voda

Dodatno: 1 kašičica kokosovog ulja ili ghee-ja za bolju apsorpciju

Kurkuma, začini Foto:Pixabay

Priprema:

Oljuštite i narendajte kurkumu i đumbir (nosite rukavice jer kurkuma farba). Stavite ih u šerpicu sa vodom, dodajte zgnječeni kardamom i kuvajte oko 10 minuta na srednjoj vatri.

U drugoj šerpi lagano zagrejte med i kamilicu da se sjedine.

Procedite oba napitka i ostavite da se ohlade. Čuvajte ih u frižideru u zatvorenim staklenim flašama do 7 dana.

Za jednu porciju, pomešajte 1/3 šolje kurkuma-napitka, 1/2 kašike kamilica-meda, sok pola limuna i dopunite s vodom po izboru. Uživajte!

Gde kupiti sveže korenje kurkume?

Najlakše ćete ga naći u kineskim radnjama, pijacama s egzotičnim voćem i povrćem, kao i u bolje snabdevenim zdravim hranama.

(Ona.rs/Vogue.fr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nikad jednostavniji recept za novogodišnji napitak koji će oduševiti sve: Magija u čaši

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje