
Šta obavezno treba da prebacite u frižider tokom toplotnog talasa i kako da izbegnete trovanje hranom
Kako se u narednom periodu očekuju visoke temperature, mnogi će planirati roštilj ili ručak na otvorenom. Ali pre nego što uopšte počnete da kuvate, stručnjaci savetuju da reorganizujete kuhinjske ormariće.
Naime, tokom toplotnih talasa, neke namirnice koje se inače čuvaju van frižidera više nisu bezbedne i treba ih prebaciti na hladno. Kombinacija visokih temperatura i nepravilnog rukovanja hranom stvara idealne uslove za brzo razmnožavanje bakterija, što može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik.
Iako je kontroverzno, stručnjaci savetuju da čak i kečap – koji se inače drži na sobnoj temperaturi – treba staviti u frižider tokom velikih vrućina.
„Periodi ekstremne toplote povećavaju rizike povezane sa nepravilnim rukovanjem hranom,“ objašnjava Rejčel Kis iz kompanije Alliance Online za DailyMail. „Čak i najmanji propusti u higijeni hrane mogu imati ozbiljne posledice kada je vreme toplo.“
Dakle, da li je vreme da osvežite kuhinju za leto?

Puter od kikirikija, popularan doručak koji mnogi drže u ormariću, trebalo bi staviti u frižider jer može brže užegnuti na visokim temperaturama.
Čokolada, koja se topi i prilikom hlađenja može razviti belu „koru“, takođe je bolje čuvati na hladnom.
Iako hleb u frižideru brže postaje bajat, Kisova kaže da je to ipak bolje nego da u toplom brzo uhvati buđ.
Prelivi i dodaci poput kečapa, senfa i džema „obično su u redu“ van frižidera, ali u toplom vremenu traju duže ako su na hladnom.
Određeno voće, poput bobičastog, brže se kvari na visokim temperaturama i treba ga staviti u frižider.
Voće poput breskvi i nektarina takođe može prezreti prebrzo na vrućini.
Otvoreni sosovi i namazi obavezno idu u frižider, a i neotvoreni mogu imati koristi od niže temperature.
Kolači i peciva sa filom ili glazurom posebno su podložni kvarenju i uvek treba da budu u frižideru.
Još saveta za sigurnost hrane tokom toplih dana:
Koristite termo torbe ili kutije kada kupujete zamrznute i rashlađene proizvode.
Ne ostavljajte namirnice u zagrejanom automobilu.
Proverite termometre u frižideru i zamrzivaču – temperatura u frižideru treba da bude do 5°C, a u zamrzivaču -18°C.
Ne ostavljajte lako kvarljive namirnice na sobnoj temperaturi duže od dva sata, ili samo jedan sat ako je preko 32°C.
Budite oprezni sa jelima na otvorenom – bilo da je u pitanju roštilj ili piknik, meso mora biti dobro termički obrađeno i ne sme stajati dugo na suncu.
Razdvajajte sirove i termički obrađene namirnice, koristite različite daske i noževe za pripremu.

Namirnice koje treba premestiti u frižider tokom toplotnog talasa:
- Kečap, senf, džem
- Puter od kikirikija
- Čokolada
- Hleb
- Bobičasto i koštuničavo voće
- Otvoreni sosovi i namazi
- Kolači i peciva sa filon ili glazurom
Saveti za izbegavanje trovanja hranom:
Održavajte radnu površinu čistom
Bakterije mogu preživeti na svim kuhinjskim površinama, zato perite ruke i prostor gde pripremate hranu.
Izbegavajte ukrštanje sirove i gotove hrane
Sirovo meso, riba i jaja mogu preneti bakterije na gotovu hranu – koristite posebne daske i posude.
Koristite termometar
Unutrašnja temperatura hrane mora biti dovoljno visoka da ubije bakterije. Jedini siguran način da to znate je pomoću termometra za hranu.
Pravilno skladištite hranu
Lako kvarljive namirnice treba staviti u frižider najkasnije dva sata nakon kupovine. Idealna temperatura je ispod 4°C (40°F).
Ne oslanjajte se samo na rok trajanja
Ako nešto izgleda ili miriše sumnjivo, bacite – čak i ako rok još nije prošao.
Ne odmrzavajte hranu na sobnoj temperaturi
Na taj način se spoljašnji delovi brzo zagrevaju i postaju podložni razvoju bakterija. Odmrzavajte u frižideru, hladnoj vodi ili mikrotalasnoj.
Budite pažljivi!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Sandra je kao dete imala upalu slepog creva i to je bio problem! Godinama se borila za potomstvo
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.