
Biljku iz dvorišta često mešaju sa korovom: Prirodni saveznik za bolju probavu i brže zarastanje rana
Bokvica je česta korovska biljka sa jestivim listovima i semenkama. Može imati brojne zdravstvene koristi, kao što su poboljšano varenje, ubrzano zarastanje rana i smanjenje upala. Poznata po tome što raste svuda - od parking mesta do dečjih igrališta, bokvica se često smatra dosadnim i upornim korovom.
Međutim, ona nije samo jestiva i lako dostupna, već se vekovima koristi i u tradicionalnoj medicini. Bokvica, poznata i kao širokolisna bokvica, poreklom je iz Evrope i određenih delova Azije. Ova višegodišnja biljka proizvodi zelenkaste cvetove i ima velike, ovalne listove koji se mogu jesti sirovi ili kuvani.
Iako deli naziv, bokvica (plantago) nije povezana sa biljkom plantain (bananama). Iako se često smatraju korovom, ove biljke imaju jestive listove i semenke koje su vekovima korišćene u medicinske svrhe. Postoji muška i ženska bokvica.
Bokvica može smanjiti upalu
Niska upala je deo prirodnog odgovora tela na povredu, ali hronična upala može dovesti do brojnih bolesti. Studije pokazuju da bokvica može pomoći u smanjenju upale. Listovi sadrže antiinflamatorne supstance kao što su:
- flavonoidi
- terpenoidi
- glikozidi
- taninis
Studija iz 2015. na pacovima pokazala je da ekstrakt bokvice smanjuje upalne markere povezane sa oštećenjem jetre.
Bokvica može pospešiti zarastanje rana
Studije na životinjama iz 2018. navode da bokvica može pomoći u zarastanju rana smanjenjem upale, blokiranjem rasta mikroba i ublažavanjem bola. Studija iz 2019. na 40 osoba pokazala je da gel sa aloe verom i bokvicom pomaže u lečenju čireva na stopalima.
Slična studija iz 2019. na životinjama pokazala je da lokalna primena aloje vere i bokvice poboljšava zarastanje i obnovu tkiva. Međutim, teško je odrediti tačne efekte bokvice jer su ove studije koristile kombinaciju biljaka.
Bokvica može podržati zdravlje digestivnog sistema
Neki sastojci u semenkama i listovima bokvice pomažu kod problema sa varenjem. Semenke bokvice sadrže psilijum, vlakno koje se koristi kao prirodni laksativ jer upija vodu dok prolazi kroz digestivni trakt.
Studija iz 2018. pokazala je da bokvica može usporiti kretanje creva, što pomaže u regulaciji stolice i lečenju dijareje. Studija iz 2011. na pacovima pokazala je da ekstrakt uskolisne bokvice pomaže u zarastanju čireva na želucu.

Kako pripremiti bokvicu?
Najčešće je to u obliku čaja, a možete je koristiti i u kapsulama i tinkturama, koje možete pronaći u zdravoj hrani i apotekama. Standardna doza za čaj je oko 150 ml, tri do četiri puta dnevno. U prahu, doza je obično 3-5 grama dnevno. Ne prelazite preporučenu dozu i konsultujte se sa lekarom pre upotrebe, naročito ako imate zdravstvene probleme ili uzimate lekove.
Ako pronađete bokvicu u dvorištu, možete jesti mlade listove bili oni sirovi ili kuvani. Suva bokvica se može dodavati u prirodne kozmetičke proizvode, poput balzama za usne, losiona i krema.
(Ona.rs/Healthline)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Lek za dušu, odmor za oči: Pogledajte kako izgleda proces cvetanja jednog kaktusa
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.