Pileće ili ćureće belo meso: Koje ima manje masti, holesterola i koje je zdravije - nutricionisti su presudili
Nije tajna da je protein već godinama u trendu, inspirišući brojne recepte fokusirane na protein, istraživanja i prehrambene proizvode. Trajna popularnost ovog makronutrijenta može se pripisati njegovim višestrukim zdravstvenim prednostima.
- Protein ima nekoliko ključnih uloga u telu, uključujući rast i obnavljanje mišića, proizvodnju enzima i hormona, kao i funkciju imunog sistema. Takođe je vrlo zasitan i pomaže u održavanju optimalnog nivoa šećera u krvi, što ga čini odličnim izborom za uravnoteženu ishranu i zdravu težinu“, objašnjava dijetetičarka Ejmi Dejvis.
Ako su piletina i ćuretina vaši česti izbori za obroke tokom nedelje, evo kako da odlučite između njih.
Centralna uloga proteina u opštem zdravlju znači da nedovoljno unošenje može odmah uticati na to kako se osećamo. Bez dovoljno proteina, telo može osećati slabost i možda se neće dobro oporaviti.
Međutim, kada je protein u pitanju, nije važna samo količina - važan je i kvalitet. Mnogi izvori proteina životinjskog porekla, uključujući crveno meso poput govedine, svinjetine i jagnjetine, tamno meso ili meso sa kožom peradi, žumanca i mlečne proizvode sa visokim udelom masti, mogu biti bogati zasićenim mastima i holesterolom. Iako je to donekle sporno, istraživanja su povezala i zasićene masti i holesterol sa povišenim nivoom holesterola u krvi i povećanim rizikom od bolesti srca - iako neka druga istraživanja nisu pronašla direktnu vezu.
Uprkos ovoj debati, bilo kakvi dokazi koji ukazuju na negativan uticaj ovih nutrijenata na zdravlje srca zahtevaju oprez pri njihovom konzumiranju. Tu dolaze na scenu nemasni proteini - oni sa nižim nivoima zasićenih masti i dijetetskog holesterola. Belo meso peradi bez kože, poput pilećih i ćurećih grudi, klasičan je primer nemasnog proteina. Međutim, riba, nemasno meso bez vidljive masti, mahunarke, orašasti plodovi, semenke, belanca, mlečni proizvodi sa niskim udelom masti, pa čak i integralne žitarice takođe spadaju u nemasne proteine. S obzirom da su pileća i ćureća prsa često prvi izbor nemasnog proteina, postavlja se pitanje: koja je najbolja?
Nutritivne vrednosti pilećih prsa
Pileća prsa bez kostiju i kože (85 g, kuvana bez ulja)
- Protein: 26 g
- Ugljeni hidrati: 0 g
- Masti: 2,7 g
- Zasićene masti: 0,8 g (4% dnevne vrednosti)
- Nizasićene masti: 1,7 g
- Holesterol: 88 mg (29% DV)
- Cink: 0,8 mg (8% DV)
- Fosfor: 219 mg (18% DV)
- Selen: 24 µg (44% DV)
- Pileća prsa su niska u mastima i kalorijama, a bogata potpunim proteinom. Takođe sadrže vitamine poput B6 i niacina koji daju energiju, i minerale poput fosfora i selena koji podržavaju kosti i imuni sistem. Ovi nutrijenti pomažu u izgradnji mišića i daju energiju za opšte zdravlje - kažu stručnjaci.
Ipak, iako su pileća prsa niska u zasićenim mastima i spadaju u nemasne proteine, jedna porcija sadrži oko trećinu dnevnog unosa holesterola.
Nutritivne vrednosti ćurećih prsa
Ćureća prsa bez kostiju i kože (85 g, kuvana bez ulja)
- Protein: 26 g
- Ugljeni hidrati: 0 g
- Masti: 1,7 g
- Zasićene masti: 0,5 g (3% DV)
- Nizasićene masti: 1 g
- Holesterol: 68 mg (23% DV)
- Cink: 1,5 mg (14% DV)
- Fosfor: 196 mg (16% DV)
- Selen: 26 µg (48% DV)
Nutritivne vrednosti ova dva mesa su vrlo slične.
- Ćureća prsa su takođe vrlo nemasna i odličan izvor B vitamina, uključujući niacin, B6 i B12, kao i selena. Ovi nutrijenti pomažu u izgradnji mišića, daju energiju i podržavaju formiranje DNK i crvenih krvnih zrnaca - objašnjavaju stručnjaci.
Ćureća prsa imaju nešto manje pantotenske kiseline, vitamina B6, fosfora i holina od pilećih prsa, ali više B12, cinka i selena.
Ćureća prsa su takođe bogata aminokiselinom triptofanom, često okrivljenom za pospanost nakon obroka. Triptofan pomaže u proizvodnji serotonina, važnog za balans raspoloženja i san.
Koja vrsta mesa je bolja za nemasne proteine?
Ova dva izbora su gotovo identična po kalorijama, a razlike u mikronutrijentima su male i ne utiču značajno na to koliko su proteini "nemasni". Oba su vrlo niska u zasićenim mastima što ih kvalifikuje kao nemasne opcije. Međutim, postoji mala razlika u sadržaju dijetetskog holesterola - 85 g pilećih prsa sadrži 88 mg holesterola, dok ista količina ćurećih prsa ima 68 mg. Zbog nižeg sadržaja zasićenih masti i holesterola, ćureća prsa mogu se smatrati nešto nemasnijom opcijom. Ipak, oba izbora su zdravi nemasni proteini i teško je pogrešiti.
- I pileća i ćureća prsa su odlični nemasni proteini. Koji god da izaberete, zdrav je, tako da uglavnom zavisi od vašeg ukusa. Sa nutritivne strane su skoro identični - kažu stručnjaci.
Ove nemasne proteine možete pripremati na razne načine i koristiti u različitim kuhinjama. Ipak, način pripreme je važan ako želite da minimalizujete zasićene masti, holesterol i kalorije.
- Kod pripreme proteina uvek birajte pečenje, roštilj ili prženje na tiganju, a ne duboko prženje, kako biste kontrolisali kalorije i masti. Ne zaboravite da uz proteine služite namirnice bogate vlaknima, zdrave masti poput maslinovog ulja i obilje povrća bez skroba za uravnotežen obrok - smatraju stručnjaci.
Zaključak: iako ćureća prsa blago "pobeđuju" u odnosu na pileća, obe opcije su odlični nemasni proteini. Ne možete pogrešiti!
(Ona.rs/Real simple)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Ovaj rolat od piletine i slanine baca najizbirljivije goste u trans
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.