"Otvara sinuse", jača imunitet i zovu ga prirodnim antibiotikom: Neverovatni benefiti ove jake biljke

B. P.
B. P.  
  • 0

Poznat po snažnom, prodornom ukusu koji "otvara sinuse" i ostavlja jak utisak već pri prvom zalogaju, ovaj prirodni sastojak zauzima posebno mesto u ishrani mnogih. Iako se najčešće koristi kao dodatak jelima, njegova upotreba prevazilazi kulinarstvo i seže duboko u tradicionalnu medicinu.

Bogat hranljivim materijama i bioaktivnim jedinjenjima, vekovima je cenjen zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi. U pitanju je ren, koliko verovali ili ne, ima jako mnogo benefita.

Šta je ren?

Ren je ljuto korenasto povrće koje se sadi u rano proleće ili kasnu jesen i najbolje uspeva u hladnijim klimatskim uslovima. Ren se često prerađuje u gotov sos koji nosi isto ime i koristi se za začinjavanje raznih jela, od ribe do burgera. Po ukusu je sličan vasabiju, koji se često koristi kao dodatak uz suši. Ren se izdvaja od ostalog povrća po svom snažnom, prodornom i ljutom ukusu.

Od čega se pravi ren?

Ren sos se pravi od rendisanog ili pasiranog korena rena i sirćeta, a zatim se meša sa majonezom ili pavlakom.

Nutritivne vrednosti rena

Ren sadrži više esencijalnih nutrijenata, uključujući:

  • kalcijum
  • magnezijum
  • kalijum
  • folate
  • vitamin C
  • cink
  • ugljene hidrate
  • fosfor

Nutritivne vrednosti po porciji

Konzumiranje svežeg rena je ređe, ali neke prodavnice nude ceo koren rena. Jedna šolja sveže mlevenog rena sadrži:

  • kalorije: 150
  • masti: 2 g
  • natrijum: 25 mg
  • ugljeni hidrati: 34 g
  • vlakna: 14 g
  • šećeri: 9 g
  • proteini: 6 g

Koliko je ren dobar za zdravlje?

Ren je više od aromatičnog korenastog povrća. Ljudi širom sveta koriste ga u medicinske svrhe vekovima. Evo šta stručnjaci kažu o njegovim zdravstvenim koristima:

ren koren Foto: Shutterstock

Smanjuje upalu

Kao i ostale biljke iz porodice gorušica, ren sadrži hemijsko jedinjenje sinigrin. Istraživanja pokazuju da sinigrin smanjuje upalu tako što blokira ili menja delove imunog sistema koji je izazivaju. Ista istraživanja ukazuju da bi sinigrin mogao ublažiti simptome ateroskleroze, ali su potrebna dodatna istraživanja.

Ren se bori protiv oštećenja ćelija

Koren rena je prirodno bogat antioksidansima, koji štite telo od oštećenja ćelija vezivanjem za slobodne radikale.

Neka istraživanja takođe ukazuju da ren može sprečiti rast ćelija raka debelog creva, pluća i želuca, ali je potrebno više studija na ljudima.

Poboljšava zdravlje disajnih puteva

Ako ste ikada jeli ren, verovatno ste osetili jak osećaj pečenja u nosu, grlu i sinusima. Osim suzenja očiju, ren može pomoći i zdravlju disajnih puteva. Jedno istraživanje pokazalo je da suplement od sušenog rena i potočarke efikasno leči sinusne infekcije i bronhitis, ali su potrebna dodatna istraživanja.

Ren ima antibakterijska svojstva

Neka istraživanja sugerišu da izotiocijanati (biljna hemijska jedinjenja) u renu mogu uništiti bakterije i gljivice koje izazivaju bolesti poput trovanja hranom, čira na želucu i gljivičnih infekcija kože i noktiju.

Kako napraviti sos od rena?

Sos od rena se pravi od pripremljenog rena uz dodatak kremastog sastojka poput pavlake, kisele pavlake ili majoneza.

Postupak:

Otopite neslani puter i umešajte glatko brašno. Postepeno dodajte mleko i pavlaku, mešajući dok se ne zgusne. Sklonite sa ringle i dodajte so, šećer, mlevenu slačicu, biber i malo muskatnog oraščića. Umešajte pripremljeni ren i svež limunov sok. Ohladite i čuvajte u zatvorenoj posudi.

Da li se ren kvari?

Pripremljeni ren može se čuvati u frižideru do tri meseca, a ren sos oko tri dana.

Neželjeni efekti rena

Konzumiranje rena može izazvati nelagodnost u stomaku, znojenje i povraćanje.

(Ona.rs/Webmd)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo kako da brzo i lepo iseckate voće i povrće bez mnogo muke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje