• 0
 ≫ 

Prof. dr Svetlana Stanišić objašnjava šta je intermitentni post i da li je dobar za zdravlje

 ≫ 

Učestalo je mišljenje da treba jesti više puta dnevno, a u stvari naše telo funkcioniše drugačije

  • 0

Poslednjih decenija ljudi su sve gojazniji. Ekspanzija industrijski prerađene hrane, njena dostupnost i svakodnevno konzumiranje umnogome su uticale na to. Međutim, naši preci nisu živeli tako i ljudsko telo nije dizajnirano da funkcioniše tako da neprestano obrađuje hranu.

Zato postoje snažni dokazi da intermitentni post (intermittent fasting) može da bude jako koristan za zdravlje, ne samo za vitku liniju. O čemu se radi?

U pitanju je konzumiranje hrane samo u jednom malom periodu od šest sati, dok se duži period ne jede.

- Intermitentni post jeste dobra varijanta, za sada to potvrđuju sva istraživanja. Ima nekoliko razloga za to. Vreme kada ne jedemo, od 14 do 16 sati dnevno, dobro je jer dovodi do lučenja hormona rasta i podstiče imunološki sistem i telo na borbu. Kratkotrajni post ima dejstvo mini-stresa na organizam. Stres koji je pozitivan razbuđuje organizam i tera nas da se borimo – objašnjava prof. dr Snežana Stanišić sa Univerziteta Singidunum, jedan od vodećih eksperata u Srbiji za zaštitu životne sredine i profesorka na predmetu Ishrana na Fakultetu fizičke kulture.

Koliko dugo je preporučljivo primenjivati ovaj način ishrane, kada se gubi njegov efekat, kada prelazi u period izgladnjivanja i kakve efekte ima na štitastu žlezdu, saznajte iz vida na početku teksta.

Preporučujemo i: 

Video: Dodatak u hrani koji može da ima posledica na naše zdravlje, a ne obraćamo pažnju na to

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitness