• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bojana i Vesna ceo dan grickaju, a zajedno imaju 108 kg: Ovo je njihova tajna

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Grickalice za posao ne moraju da budu nezdrave ili komplikovane za pripremu, a to najbolje znaju novinarke Vesna Bjelić i Bojana Đorđević

  • 1
Vesna i Bojana BIZ, dve žene u jednom sakou Foto: M. Đorđević

Većina ljudi ujutru nema vremena da napravi sebi zdrav i zasitan obrok za početak radnog dana. Tada, uglavnom, skoro svi pribegavamo pekarama i pecivima koja nas drže sitnim najviše dva sata.

Posle toga, opet smo gladni i samo razmišljao o tome šta bismo sad mogli da grickamo. Kancelarijski posao kao da čini ljude dodatno gladnima, pa često imaju potrebu da nešto grickaju.

Grickalice za posao ne moraju da budu nezdrave ili komplikovane za pripremu, a to najbolje znaju novinarke Vesna Bjelić i Bojana Đorđević.

U delu redakcije u kom sede Bojana i Vesna stalno nešto šuška, stalno se nešto gricka, a njihova vitka linija se ne menja; pitali smo ih i kako je to moguće?

- Iako nas dve to ne radimo s nekom specijalnom namerom, važno nam je da istovremeno uživamo u hrani i piću, ali i da očuvamo zdravlje i vitku liniju - započinje priču Bojana.

- Nijedna krajnost nije dobra, te tako, kao što ne treba preterivati ni u čemu, ne treba se ni odricati omiljenih proizvoda. Po mom mišljenju, to stvara kontraefekat.

"Mera je ključ svega"

Kako kaže, bitno je slušato svoj organizam, ne jesti na silu, a posebno ne hranu koja ne odgovara, odnosno, ne prija vašem organizmu.

- Na primer, ja bih uvek radije pojela činiju rižota nego parče belog mesa sa salatom, iako ugljeni hidrati imaju "lošiju reputaciju" od proteina, kada je reč o mršavljenju. Ipak, bolje da jedem ono što volim nego nešto što mi ne prija.

Bojana i Vesna ističu da stres takođe može biti okidač za kilažu, kako za gubljenje, tako i za dobijanje kilograma. Osim toga, naglašavaju one, mera je ključ svega.

- Kada osetite da ste utolili glad, stanite. U prvi mah, to deluje kao najteža opcija, ali dovoljno je da ustanete od stola odmah ili da prođe nekoliko minuta da biste shvatili kako vam se zaista više ne jede. Mlečnu čokoladu jedemo, ali ređe; umesto nje više konzumiramo crnu čokoladu, uglavnom sa barem 70 odsto kakaoa. Uzimamo onu sa šećerom, a ne sa stevijom, zbog budžeta - pričaju Bojana i Vesna.

Bojana kaže da grickalice jede retko, maltene nikad, a umesto toga gricka bademe; ponekad i kikiriki.

- Često kupujem keks bez šećera ili onaj s puterom umesto sa palminim uljem. Ne pijem ništa gazirano, samo 100 odsto voćne sokove, najpre đus. Takođe ne pijem ni alkohol, ali ne zbog linije, već zato što ne volim. Što se tiče testa, volim ga i jedem, ali ne preterano. Pastu ponekad, picu takođe, hleb biram integralni... Ne znam koliko je zaista zdraviji, ali mi više prija. Kafu pijem regularno, s mlekom, jednu do dve šolje na dan. Imam nekoliko manjih obroka dnevno i trudim se da večeram najkasnije do 20 čsaova, a često večeru završim već oko 18, 19 časova - kaže Bojana.

Iako nutricionisti naglašavaju da je doručak najvažniji obrok u toku dana, Vesna ipak ne doručkuje, jer, kako kaže, tako prija njenom organizmu.

- Eventualno pojedem integrralni keks i voćni jogurt, a ručak tek oko 13 časova - kaže Vesna.

Prema njenim rečima, ručak joj je uglavnom piletina sa nekim prilogom i ne vodi toliko računa o tome da li "meša" ugljene hidrate i proteine.

- U toku radnog vremena, posle ručka, uglavnom uzmem nešto da grickam kako bih "prevarila" glad do kraja radnog vremena. To u većini slučajeva bude crna čokolada, integralni keksići, a dok nisam stavila protezu na zube, redovno sam jela i orašaste plodove - priča ona.

Slatkiše retko jede, kaže Vesna, a kada ipak poželi da pojedete nešto slatko, to uglavnom bude sladoled.

- Izbegavam nezdrave stvari. Na primer, često ponosem voćni sok ili limunadu kako ne bih kupovala gazirane sokove koji su puni šećera - zaključuje Vesna i dodaje da skoro nikada ne večera posle 19 časova.

Video: Evo kako da napravite popularni tortilja čips: Obavezna grickalica uz gledanje filmova

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Stojko

    9. mart 2022. | 15:42

    I ja sam sa 20tak godina mogao da pijem pivo celu noc a onda kad krenem kuci pojedem jednu rolovanu punjenu gurmansku duplu ljutu pljeskavicu sa susamom i jajetom, i nista se nije videlo. A sa 40 je sasvim druga prica,.

    Podelite komentar