• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

5 benefita čia semenki: 5 koraka do vitkosti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čia semenke kao vaš saveznik u uravnoteženoj ishrani

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Recepti sa čia semenom pre nekoliko godina zavladali su internetom. Stavljali smo ih u smutije, pudinge, brza peciva, jogurte i slično. Ono što možda nismo znali jeste kako da ih koristimo ne bismo li smršali. Čia semenke nam pravilnim unosom mogu pomoći da duže budemo siti, a sigurno niste znali da pomažu i kod oslobađanja stresa. Obratite pažnju na ove benefite čia semena i naučite kako da ga smisleno upotrebljavate u ishrani.

Visok sadržaj proteina

Više proteina čini da se duže osećate sitim, pa žete tako imati i manje želje da stalno grickate ili se prejedate. Više proteina takođe doprinosi čistoj mišićnoj masi, što će takođe pomoći u vašem režimu vežbanja. Čia semenke su dobra dopuna proteinskoj ishrani. Ipak, ne treba zaboraviti da nikako ne mogu zameniti jaja.

Mnogo vlakana

U 100 grama čia semena sadržano je 34,4 grama vlakana. Verovatno već znate da vlakna pomažu u varenju, to znači da ćete biti manje naduti. Ovaj udeo vlakana u čia semenu zadovoljava 100 odsto preporučenih dnevnih potreba za vlaknima odraslog čoveka. Čia semenke su zasigurna pomoć kada je u pitanju čišćenje creva, što je imperativ kod mršavljenja.

Niskokalorične su

U 30 grama čia semena ima samo 137 kalorija, što znači da će vaše telo imati manje uskladištene masti po konzumiranoj porciji.

Deluju protiv stresa

Čia semenke su odlične za vaše raspoloženje. Seme je bogato triptofanom i magnezijumom koji oslobađa serotonin, kao i omega-3 masnim kiselinama, koje su dobre u borbi protiv depresije. Manje stresa znači i  manje kortizola, koji dovodi do toga da se masnoća lepi za stomak.

Visoke vrednosti zdravih masti

Dobre masti su ključne u stvaranju osećaja sitosti, baš kao i proteini, tako da ste manje skloni prejedanju i veća je verovatnoća da ćete se osećati zadovoljno količinom unete hrane. Važne su i za ubrzavanje metabolizma i sagorevanje masti.

Video: Kako do savršeno začinjene salate

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje