• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako šećeru da kažete NE: 5 trikova koji provereno daju rezultate

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

- Pri samoj pomisli da ćemo pojesti nešto slatko, u telu se odvija neverovatan hemijski proces, što dodatno otežava našu odluku da isključimo šećer iz ishrane - kaže za Ona.rs fitnes instruktor Nikola Krgić

  • 0
devojka, dijeta, ishrana zdrava ishrana Foto: Freepik

Šećer je zastupljen svuda - od slatkiša i sokova do proizvoda u kojima i ne pomišljamo da bi on mogao da se nađe, poput slanih grickalica, kečapa, industrijskih supa i ostalih namirnica iz kesica i kutija.

- Ako se pitate zbog čega je to tako, odgovor je jednostavan: šećer je odličan konzervans koji pomaže namirnicama da imaju duži rok trajanja, a pritom dodaje ukus hrani koju je teško odbiti - kaže za Ona.rs fitnes instruktor Nikola Krgić.

Porastom prisutnosti šećera u ishrani, stopa gojaznosti širom sveta raste. Smatra se da je šećer, posebno onaj iz pića, glavni krivac.

Nikola podseća da prehrambena industrija plasira napitke bez šećera kao rešenje.

- Ovi napici zaista imaju nula kalorija, ali postoji druga zamka: zaslađivači poput aspartama podižu insulin, povećanjem insulina potreba za hranom je veća, pa i pored toga što unosite nula kalorija, velika je šansa da ćete se gojiti. Uz to, veštački zaslađivači narušavaju crevnu floru, što je jedan od uzroka za nastanak insulinske rezistencije - upozorava Krgić.

Izbegavanje šećera predstavlja poseban podvig. Dostupan je svuda, a kada ga konzumiramo, on preko papila za ukus na jeziku aktivira sistem nagrade i zadovoljstva u mozgu.

- Reakcija nagrade nije ništa drugo nego lučenje dopamina, hormona sreće. Njegovo lučenje se stalno povećava kada konzumiramo šećer, a uzimanje većih količina šećera stvara zavisnost. Neverovatno je da samo predviđanje da ćemo uneti šećer povećava lučenje insulina i dopamina - ističe fitnes instruktor.

Iz tog razloga “skidanje” sa šećera ume da bude veoma teško, kako fizički, tako još više mentalno. Kako onda redukovati unos šećera, a da organizam što manje pati? Nikola otkriva pet saveta za koje tvrdi da garantovano dovode do uspeha.

1. Fokusirajte se na konzumiranje cele hrane

Prerađena hrana u najvećem broju slučajeva sadrži šećer. Zato kupite čisto meso i sami spremite obrok umesto da naručite pljeskavicu na kiosku. Ovo je samo jedan od primera koje bi trebalo slediti - vrlo brzo ćete i sami shvatiti koliko je važno da tačno znate šta jedete.

2. Voće umesto sokova

Svi industrijski sokovi sadrže šećer, a isto tako nivo šećera u krvi naglo skače kada popijete smuti ili hladno ceđeni voćni sok. Voće neće naglo podići nivo šećera u krvi, jer sadrži vlakna koja su višestruko korisna.

Pored toga, kad pojedete voćku, zadovoljićete potrebu za slatkim, pa nećete posegnuti za čokoladicom ili keksom.

Voće, voćna salata Foto: Pixabay

3. Dobar plan je pola uspeha

Vreme u kom živimo je kao stvoreno da prigrlimo “život na autopilotu” i da jedemo ono što nam je nadohvat ruke. Ali, kad pažljivo isplaniramo obroke, neće nam se desiti da pojedemo hranu čiji nam sadržaj nije sasvim poznat.

Kad isplanirate zdrave obroke za nekoliko dana unapred i ne odstupate od toga, vrlo brzo ćete primetiti da vam organizam neće tražiti da pojedete nešto dodatno. Osim toga, kad sami spremate obroke, sami i kontrolišete šta jedete. Nema šećera koji vam je neko “podvalio”.

4. Povećajte unos vode

Moć obične vode često potcenjujemo, a ona je neophodna za sve metaboličke procese u telu. Osim toga, često smo skloni da osećaj žeđi zamenimo osećajem gladi, pa umesto čaše vode pojedemo keksić, čokoladu ili sladoled.

Nosite flašicu obične vode svuda sa sobom i pijte pre nego što osetite žeđ. Voda će utažiti želju za slatkim.

Žena devojka pije vodu voda čaša Foto: Shutterstock

5. Idite u nabavku siti

Ovo možda zvuči smešno, ali ako se nađete gladni u prodavnici, teško ćete odbiti slatkiše.

“Skidanje” sa šećera ne događa se “preko noći”, zahteva disciplinu i posvećenost, ali su benefiti višestruki. Kad isključite šećer koji ste neosetno konzumirali kroz prerađenu hranu i slatkiše, već posle nedelju dana osetićete da lepše spavate, da se budite odmorniji, da vam je garderoba komotnija, a ten lepši. Iznad svega, u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću učinićete pravu stvar za zdravlje.

Instagram nalog Nikole Krgića možete da pratite OVDE.

Video: Ovako i ja kada probam prvu jutarnju dozu šećera

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje