• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

3 razloga da svakodnevno pojedete bar jednu bananu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Banane imaju mnogobrojne zdravstvene prednosti, stoga bi trebalo da ih uvrstite u svakodnevnu ishranu

  • 0
Žena, banana, kuhinja

Foto: Shutterstock

Banane vole sve generacije. Praktična su  i hranjiva užina, čest sastojak slatkiša, nezamenjiv deo većine voćnih salata. Ne sadrže masnoće i holesterol, bogate su kalijumom, manganom, vitaminima B6 i C, kao i vlaknima. Imaju vrlo malo kalorija.

Dostupne su tokom cele godine, imaju mnogobrojne zdravstvene prednosti. Ovo su samo neki od razloga zašto je korisno da ih uvrstite u svakodnevnu ishranu.

1. Poboljšavaju koncentraciju

Zbog minerala koje sadrži, ovo voće ima pozitivan uticaj na moždane ćelije. Novija istraživanja pokazuju da banane poboljašavaju koncentraciju. Naime, studenti koji su bii deo studije i koji su jeli bananu ujutru, u toku dana imali su bolju koncentraciju.

2. Podstiču mršavljenje

Banana prosečne veličine ima oko 110 kalorija, potpuno odsustvo holesterola i masnoća, a zahvaljujući tome što je bogata vlaknima, drži sitost i poboljšava probavu. Sve navedeno doprinosi održavanju vitke linije i pozitivno utiče na fizički izgled. Banana pomaže uspešnom uklanjanju vode iz organizma, pa samim tim pospešuje i smanjivanje celulita.

Kada vodite računa šta jedete, banane su odličan izbor za užinu, jer dugo drže sitost, pa će potreba za prejedanjem ili grickanjem potpuno nestati.

3. Daju energiju

Banane sadrže tri vrste šećera - fruktozu, saharozu i glukozu, koje uz vlakna imaju odličan efekat na telo, jer mu daju energiju. Studije su pokazale da samo dve banane dnevno mogu da budu dovoljne za 90 minuta intenzivnog rada.

Takođe, dokazano je da su banane efektnije i zdravije od bilo kog energetskog napitka punog šećera. Naime, banana bolje utiče na nivo dopamina, neurotransmitera koji su u direktnoj vezi sa raspoloženjem. I sat vremena nakon konzumacije ovog voća dopamin se održava na visokom nivou.

Video: Jazavičar svaki dan pojede po neku voćku: Njemu je zdravlje na prvom mestu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje