• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

3 zdravstvene prednosti surutke: Ovaj napitak čisti jetru i smanjuje stres

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U surutki su sačuvani vredni sastojci mleka poput minerala, mlečnih šećera i viramina B i E

  • 1
Surutka Foto: Shutterstock

Mnogi negoduju ideju da piju surutku, ali ovaj napitak je toliko zdrav da bismo mogli da ga svrstamo u vrh onih namirnica koje bi trebalo konzumirati što češće.

Surutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta. U ovoj tečnosti ostaju vredni sastojci mleka poput viramina B i E, minerala i mlečnih šećera. Nutricionisti je preporučuju i kao eliksir zdravlja i mladosti jer su njeni benefiti za zdravlje veliki.

Ono što je čini posebno primamljivom jeste to što je lako dostupna, a sada se može kupiti u mnogim većim marketima, ali i lokalnim prodavnicama.

1. Pomaže u čišćenju jetre

Ovaj napitak sadrži beta-laktoglobulin koji snabdeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod bolesti jetre. Ako želite da pročistite jetru, najbolje što možete da uradite je da uzmete čašu surutke. Takođe, ona reguliše i povišene masnoće u krvi.

2. Rešava problem zatvor

Surutka će brzinski podstaći varenje i rešiti neprijatan osećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima svojstva diuretika, pazite da ne preterate s konzumacijom. Ona poseduje mlečnu kiselinu koja smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski pH podstiče rad creva.

Bol u stomaku, ženu boli stomak, stomačni problemi Foto: Shutterstock

3. Pomaže u izgradnji mišićne mase

Surutka, i to ona u prahu, danas je možda najpopularnija među sportistima koji dragocena svojstva ovog zaboravljenog blaga obilno koriste za izgradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkog napora.

Uz sve to, podstiče lučenje serotonina, hormona sreće i tako smanjuje osećaj stresa i hroničnog umora, zbog čega je poželjna svakome ko želi da dobro raspoloženje obeleži njegov dan.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Suri

    30. mart 2022. | 14:47

    Moja lepsa polovina pravi surutku dovede mleko do vrenja skloni sa vatre pa doda sok od celog limuna oko 50 ml, promesa, poklopi i ostavi da se zgrusa, moze i da prenoci. Ujutro procedi kroz cediljku i cedilo, surutka u cistu flasu a sir u cedilu pritisne i ostavi da se jos malo cedi. Mislim da je to najzdracija verzija pravljenja surutke.

    Podelite komentar