• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 joga vežbe koje će pomoći vašem probavnom sistemu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Joga je indijska veština i predstavlja vrstu tradicije koja se razvijala hiljadama godinama, a u poslednje vreme prilično modernizovala i postala planetarno popularna

  • 0
joga, vežbe, trening

Pixabay.com

U mnogim stručnim i popularnim tekstovima joga i zdravlje se često pominju u istoj rečenici, čime se ukazuje na zdravstvene koristi koje redovno praktikovanje joge može doneti.

Ovaj drevni način vežbanja može da se upražnjava i zimi i leti, unutra i napolju. Vežbačima nije potrebna nikakva specijalna oprema.

Dovoljno je obući laganu odeću od prirodnih materijala koja ne sputava pokrete i ne steže poput trenerke, šortsa, bermuda. Čak ni prostirka nije neophodna, već samo dobra volja.

Meditacija, joga, vežbe, yoga

Foto: Pixabay

Ono što mali broj ljudi zna je da praktikovanjem joga vežbi osoba može da poboljša držanje tela, ojača imunitet, ali i da pomogne svom probavnom sistemu. 

Nedavna tromesečna studija pokazala je da su joga vežbe pomogle da se smanji učestalost zatvora kod starijih ljudi.

Zato smo za vas izdvojili tri vežbe pomoću kojih ćete pokrenuti vaš digestivni sistem. 

1. Uvrtanje u stranu

Ova asana poboljšava varenje i čuva zdravlje creva. Kada izvodite ovui pozu, vi "masirate" unutrašnje organe i na taj način ih podstičete da izbace toksine iz tela. Takođe, ublažavaju se neprijatni simptomi poput nadimanja i stimuliše se funkcionisanje creva.

Ova vežba se izvodi tako što spojite dlanove ispred grudnog koša i lagano se uvrćete u levu stranu, tako da laktovi dođu sa spoljne strane leve butine. Kada osetite stabilnost, pogled ide ka gore preko levog ramena. Pažnja je na prijatnom uvrtanju stomaka i kičmenog stuba.

2. Most

Ova asana vam je možda poznata sa časova klasičnog fitnesa. Međutim, u jogi se poza mosta izvodi nešto drugačije. Lezite na leđa, savijte kolena tako da stopala budu ravna na podu, a ruke pored vas. Iz ovog položaja podignite zadnjicu - telo bi trebalo da stvori pravu liniju od kolena do ramena i pravi ugao u kolenima.

Dišite mirno i zadržite ovu poziciju nekoliko udaha. Poza mosta pomaže u izgradnji glutealnih mišića i kukova i istezanju leđnih mišića.

3. Poza srećne bebe

Najslađa nazvana joga poza je odlična vežba prilagođena deci za vežbanje sa celom porodicom. Veruje se da stimuliše varenje komprimovanjem trbušnih organa i masiranjem digestivnog trakta.

Lezite na leđa i savijte kolena ka grudima. Rukama uhvatite spoljnu stranu svojih stopala i vucite ih prema sebi.

Vežbe ponovljajte svaki dan. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje