• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada je idealno vreme za poslednji obrok u toku dana: Mali trikovi za sprečavanje kasnog prejedanja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izbalansirani i višebrojni dnevni obroci će učiniti da nemate potrebu za grickalicama kasno u noć

  • 0
nezdrava, hrana, devojka, jelo,

Foto: Freepik/wayhomestudio

Oko tačnog vremena poslednjeg obroka u toku dana vodile su se mnoge debate. Mnogi faktori utiču na to, razlikuju se i od osobe do osobe. Neki od njih su apetit, navike, raspored rada i spavanja, lične sklonosti i društveno okruženje.

Primarna briga za većinu ljudi je da kasni obroci mogu doprineti povećanju telesne težine. Iako ne postoji utvrđeno vreme kada bi trebalo da prestanete da jedete noću, proučite ove principe koji će vam razjasniti šta se to dešava ako jedete kasno i šta možete jesti ukoliko to nikako ne možete da izbegnete, a da se ne odražava loše na vaše zdravje ili na vaš izgled.

Potrebno je oko tri sata da se svari tipična večera od oko 600 kalorija, koja uključuje proteine, ugljene hidrate i povrće. U krevet treba ići nakon što je vaš organizam svario hranu.

Dijeta, zdrava hrana, žena, ortoreksija

Foto: Shutterstock

Noću posebno žudimo za grickalicama, testom ili poslasticama, pa i posle dobre večere poželimo da se počastimo nečim nezdravim. Umesto čipsa i smokija, da biste prekinuli glad, odaberite bananu, jabuku ili neko drugo sveže voće. Takođe, komad nemasnog svežeg sira ili jogurta će vas držati dosta sitim, kao i belance i lagana salata.

Kombinacija ugljenih hidrata sa proteinima stvara osećaj sitosti, čak i ako su u pitanju male količine hrane.

stomak, prejedanje

Pixabay.com

Mali trikovi za sprečavanje kasnog prejedanja:

  • Perite zube čim završite sa večerom! Ukus peperminta će vas sprečiti da pojedete nešto posle pranja zuba. Kada perete zube, to je kao da svom telu kažete da ste završili sa jelom za taj dan.
  • Budite aktivni! Izađite napolje, zalijte biljku ili prošetajte psa. Studije pokazuju da je potrebno oko 20 minuta da se vaše telo i, što je još važnije, vaš mozak osete sitim. Kada napravite kratku pauzu, to daje vašem telu priliku da se oseća zadovoljno.
  • Pijte biljni čaj. Umesto da preturate po frižideru nakon dugog dana, pokušajte da stvorite nove zdrave navike koje ne uključuju ishranu. Jednostavna ideja je da skuvate šolju umirujućeg čaja od kamilice.
  • Imajte veliku popodnevnu užinu. Ako znate da je kasna večera vaša slabost, uzmite kasno popodne užinu koja uključuje malo proteina, ugljenih hidrata i povrća. To će vam pomoći da smanjite apetit.

Završite dana laganom večerom i nećete osećati potrebu za grickalicama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje