• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li je priča o 10.000 koraka mit ili istina: Recept za zdravlje ili marketinški trik

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koliko nas se zaista zapitalo zašto baš deset hiljada, kao i da li je svima potreban isti broj koraka kako bismo ostali zdravi ili u formi?

  • 0
Setnja, merenje koraka, 10 hiljada koraka dnevno, Ona.rs

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

U proteklih par godina zdravlje nam je, više nego ikada, bilo u fokusu. Značaj hodanja, slobode kretanja i šetnje uvideli smo tek onda kada nam je sve to bilo onemogućeno. I pre kovid krize, a posebno od onda, većina nas je u sklopu pametnih mobilnih telefona imala aplikacije koje mere korake.

Cilj je uvek i svima isti - 10.000 koraka. Tako smo počeli da obraćamo pažnju koliko se (ne)krećemo, koliko nam još fali do famozne cifre, smišljali nove rute za šetnju, a sve u cilju da se stigne do magične brojke.

Ovaj broj koraka u zavisnosti od njihove veličine predstavlja od sedam do 10 pređenih kilometara, a u zavisnosti od brzine kojom hodate znači da ste aktivni oko sat i po vremena.

Međutim, koliko nas se zaista zapitalo zašto baš deset hiljada, kao i da li je svima potreban isti broj koraka kako bismo ostali zdravi ili u formi?

Mi jesmo, pa smo pokušali da pronađemo i odgovor na ova pitanja.

- Verovatno ste i nekada bili frustrirani, jer niste uspeli da ispunite dnevnu "kvotu za zdravlje", budući da se preporuka o dnevnom broju koraka uvukla među ljude i u formi zvanične preporuke lekara - započinje priču nutricionista Marija Đurković za portal Ona.rs.

- Ova preporuka nema koren u bilo kojoj grani medicine, već u marketingu - podseća Đurković i ukazuje na moć medija koji su "brendirali" 10 hiljada koraka kao recept za zdravlje i dodaje da jedino što je do sada utvrđeno jeste da je svakako zdravije da napravite više nego manje koraka.

- Niko ne može da potvrdi da je baš ovaj broj koraka ono što nam je potrebno za dobro zdravlje, jer može isto da važi za sve zdravstvene i starosne kategorije ljudi. Osim toga, bolja je i svakodnevna šetnja sa manje pređenih koraka, na primer 5.000, nego dostizanje magičnih 10.000 jednom nedeljno - objašnjava nutricionistkinja.

Ona savetuje da je raspon koji se smatra optimalnim između šest i deset hiljada koraka dnevno i 150 minuta fizičke aktivnosti nedeljno.

- Znamo da je kretanje jednako zdravlje, zato sigurno nećete pogrešiti ako kontinuirano budete podizali lestvicu svog dnevnog cilja u broj pređenih koraka - zaključuje Đurković za naš portal.

Poreklo ideje o dostizanju 10.000 koraka

Kao što je naša sagovornica i pomenula, poreklo dostizanja pređenih 10.000 koraka nije ni u nikakvoj vezi sa zdravljem. Godine 1965. na japanskom tržištu pojavio se uređaj "manpo-kei", čiji je bukvalni prevod na srpski jezik "brojač 10.000 koraka".

Verovali ili ne, ideja o postizanju 10.000 pređenih koraka u toku dana je tu i nastala, jer je brojač imao mogućnost da toliko i zabeleži.

Trčanje, šetnja, hodanje

Foto: Shutterstock

Koliko vremena dnevno treba da odvojite za šetnju?

Šetnja je potpuno besplatna, jednostavna i većini dostupna fizička aktivnost. Prednost je što možete da je primenjujete bilo kad i bilo gde, a jedino što vam je potrebno jesu udobna odeća i obuća.

Ukoliko ste početnik u ovoj aktivnosti, počnite sa 20 minuta dnevno, pa u toku nedelje povećavajte taj interval na pola sata.

Opšta preporuka je da šetnju uvedete u svakodevnu rutinu dva puta. Ipak, ako za to ne postoji mogućnost, potrudite se da budete redovni i da ne propuštate dane u nedelji kada upražnjavate ovu aktivnost.

Šetnja u kasnim večernjim satima ili pred spavanje nije preporučljiva, jer se tada metabolizam prirodno usporava, smiruje i priprema za san. Povećano stvaranje adrenalina zbog šetnje je svakako nešto što vam nije potrebno pred spavanje.

Hodanje je primereno za osobe svih telesnih sposobnosti i dobi, ali u slučaju da imate zdravstvene probleme bilo koje vrste, potreban je dodatni oprez i savetovanje sa lekarom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje