• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako postati jutarnji tip: Šta vam pomaže da budete oran ranoranilac

Vreme čitanja: oko 3 min.

Problem sa kojim se suočava veliki broj ljudi može biti prevaziđen uz dosledno poštovanje ranije uspostavljene rutine

  • 0
spavanje, devojka

Foto: Shutterstock

Ako svakog jutra vodite borbu sami sa sobom kako biste ustali iz kreveta, može vam biti teško da se uhvatite ukoštac sa dnevnim obavezama. Energičan način razmišljanja i optimističan stav u sedam ujutru za vas nisu opcija. Ukoliko se pored toga borite i sa nesanicom, to stvara dodatne probleme.

Ako još uvek nemate pojma kako da postanete jutarnji tip, stvaranje rutine može pomoći da vaše telo uvedete u ritam kako biste se probudili osveženiji i spremniji za dan pred vama. Evo sedam koraka koje vam savetujemo da preduzmete da poboljšate san, smanjite nesanicu i postanete energičniji ujutru.

Raniji odlazak u krevet je imperativ

Da, često vam se desi da od gomile dnevnih poslovnih i kućnih obaveza nemate vremena za sebe, pa kasne večernje sate ostavljate za opuštanje uz knjigu, film ili seriju ili pak konzumiranje sadržaja sa društvenih mreža. Ovo je jedna od gorih stvari koje možete sebi prirediti. Gledajte da sve ovo uradite do 11 sati ili pak do ponoći, ako morate. Nemojte sebi uskratiti san kada znate kako ćete se osećati ujutru. 

Priredite sebi mali ritual odlaska u krevet - nakon kupanja ili tuširanja posvetite se nezi kože lica i tela. Loš san dosta utiče na naše zdravlje, što je posebno uočljivo na koži. Nemojte ostavljati obaveze za ujutru jer i sami znate da tad nećete vaditi veš iz mašine ili ispeglati odeću za sutrašnji odlazak u posao. Osećaj da ste sve već ranije uradili i da vas sutra ujutru ništa od toga ne čega pružiće vam bar malo mira i moći ćete lakše da zaspite.

Nervoza, nesanica, jutro, buđenje

Foto: Shutterstock

Spavajte u tišini i u zamračenim prostorijama

Još jedna stvar koja u velikoj meri pomaže mnogim ljudima jeste prilagođavanje okruženja za spavanje. To se odnosi na spavanje u potpunom mraku i tišini. Zavese su vam neophodne ako živite u ulici koja ostaje osvetljena do noći, a podrazumeva se da vam televizor i drugi električni uređaji ne svetle u sobi. Kada je potpuna tišina u pitanju, znamo da je to malo teže izvesti, ali aplikacije koje proizvode "bele zvuke" mogu vam u tome pomoći. Umirujući zvuci će vam pomoći da lakše zaspite, a i neutralisaće spoljne zvuke sa ulice.

Svetlosna terapija

"Njujork tajms" je opisao koliko veliku ulogu igra svetlost u našem cirkadijalnom ritmu, koji predstavlja glavni "sat" našeg tela, i to onaj koji koordinira složene fiziološke procese uključene u naše dnevne cikluse spavanja, buđenja i aktivnosti tokom dana. Izloženost jakoj svetlosti tokom večeri vodi to toga da se biološki satove "guraju" kasnije nego što je to uobičajeno. To znači da naše telo ne prima cirkadijalne signale koji kažu da je vreme da se pripremimo za san.

Šta možete preduzeti? Prvo ispratite prethodni korak u kome je objašnjeno da treba spavati u prostoriji koja nema ni daška svetla, a kada je buđenje u pitanju, situacija treba da bude suprotna. Razgrnite zavese i pustite da prirodna svetlost dopre u vaš dom. Doručkujte na najosvetljenijem mestu u kući. Tako će se cirkadijalni ritam uskladiti, a izloženost svetlu će vam dati energiju.

Buđenje, jutro, devojka

Foto: Shutterstock

Ostanite dosledni sebi vikendom

Konačno, ne dozvolite da sav naporan rad koji ste sproveli tokom nedelje propadne kada dođe vikend. Raspored od ponedeljka do petka vaše telo ne prepoznaje, ono ne zna za pojam vikenda i ne razlikuje subotu i nedelju od ostalih dana. Dakle, iako može biti primamljivo dozvoliti sebi da spavate vikendom duže, nastavite sa svojom novom rutinom svaki dan. Vremenom će postati toliko prirodno da se jednostavno budite svaki dan u isto vreme, naspavani i raspoloženi.

Video: Ne postoji gori način za buđenje! Nedelju dana trpeo je torturu, a onda mu je pukao film

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje