• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ishrana i suplementacija igrača "Milana": Šta je važno i za rekreativne sportiste

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ishrana i suplementacija u vrhunskom sportu: Šta jedu najbolji fudbaleri, a šta treba da primene i rekreativci

  • 0

Vrhunski sport odavno je postao kompleksniji nego decenijama ranije. Osim samo trenažnog procesa unapređenja fizičke spreme i tehničko-takčikih osobina, velika pažnja se posvećuje i oporavku i ishrani.

Ishrana je postala taj mali detalj koji pravi razliku među vrhunskim sportistima i zato sve ekipe imaju svog nutricionistu, koji brine o igračima.

Olivera Zajelac, specijalista sportske ishrane iz Srbije, bila je četiri godine nutricionista fudbalskog kluba "Milan", gde je brinula kako o individualnim tako i o ekipnim navikama u ishrani igrača.

Ona je objasnila na čemu se bazirala ishrana i supelemntacija igrača "Milana" od 2011. do 2015. godine.

- Moj posao je bio da pripremim svakodnevni režim ishrane koji je ima energetske izvore za fudbalere na dnevnoj bazi. Takođe, u pripremnom periodu bio je zadatak da se uradi program koji zahteva razlitčit režim ishrane od onog u toku sezone. Ja sam sa njima bila svakodnevno i sarađivali smo na dnevnom nivou.

- Recimo da uzmemo mikrociklus koji je trenažni period uz dve utakmice nedeljno. Oni imaju dva obroka u Milanelu, doručak i ručak, dok večera ne može da bude uvek kontrolisana. To sve ide programirano u odnosu na to kolika je energetska potreba za taj dan. Naravno, nije ispravno reći da to ide balansirano za celu ekipu, ali za igrače koji imaju drugačije potrebe, koji su kritičniji, pravi se personalizovana ishrana. Za ostale igrače se pravi jedna sredina njihovih energetskih potreba na treningu, a dodajem da oni imaju dva treninga dnevno. Na osnovu toga se pravi kombinacija i balansiranje unosa makro i mikro nutrijenata. Znači, koliko će ugljenih hidrata, masti i proteina da unesu u kom trenutku i u kojoj meri, a sve zavisi od toga kolike su njihove potrebe. Naravno, poštuju se i njihove želje i izbori - rekla je Olivera Zajelac.

Šta je važno i za rekreativne sportiste i još opširnije na ovu temu pogleajte u videu na početku teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje