• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 čudne kombinacije hrane koje su dobre za zdravlje: Čuvaju srce i popravljaju raspoloženje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Isprobavanje kombinacije različitih ukusa i namirnica koje na prvi pogled nikako "ne idu" zajedno ume da bude prilično zabavno, ali i korisno za zdravlje

  • 0
Grožđe i luk

Foto: Shutterstock

Većina nas je u školskim danima otkrila koliko može da bude ukusan spoj slanih hrskavih štapića sa čokoladnim kremom, a u kasnijoj životnoj dobi mnogi su ostali opčinjeni kombinacijom pršute i svežih, sočnih smokava.

I dok bi se zbog prve kombinacije nutricionisti namrštili, drugu bi pozdravili, uz napomenu da bi je trebalo jesti tek ponekad i u umerenim količinama zbog većeg sadržaja natrijuma.

Nutricionista Rob Hobson otkrio je kombinacije namirnica koje mogu da imaju povoljan uticaj na zdravlje. On je spojio naizgled nespojivo voće, povrće i orašaste plodove sa mlečnim proizvodima i spororazgradivim ugljenim hidratima i objasnio kako ove neobične kombinacije mogu da budu izvanredna prevencija najčešćih bolesti današnjice.

1. Plavi sir, luk i crno grožđe

Crno grožđe bogato je polifenolnim antioksidantom katehinom, koji pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i neuroloških poremećaja.

Zajedno, luk i grožđe sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i podstiču zdravlje kardiovaskularnog sistema. Plavi sir je tu da poveže dve naizgled nespojive namirnice koje su prava blagodat za zdravlje srca. Ujedno, on jača imunološki sistem i poboljšava zdravlje srca.

Naravno, zbog visoke kalorijske vrednosti plavi sir bi trebalo jesti umereno.

2. Jabuke, orasi i spanać

- Salata koju čini ovaj moćni trio povoljno utiče na raspoloženje i kognitivne sposobnosti - navodi nutricionista Hobson.

Crveni delišes jabuka jabuke

Foto: Shutterstock

Jabuke su pune flavonoida, a spanać dijetalnih nitrata. Ova kombinacija može da utiče na povećanje azot-oksida, koji povoljno utiče na kognitivne funkcije, ali i na raspoloženje. Nezasićene masne kiseline, vitamini i proteini koji se nalaze u orasima podržavaju emocionalnu ravnotežu i pozitivno raspoloženje.

3. Ovsene pahuljice sa bademima i borovnicama

Nutricionista tvrdi da je ovo još jedna dobitna kombinacija za zdravlje srca. Prema njegovim rečima, flavonoidi iz badema odlično se slažu sa vitaminom C, kojim borovnice obiluju.

Ova kombinacija pomaže u smanjenju oksidacije LDL holesterola, koja se smatra ključnim faktorom u razvoju srčanih bolesti.

bademi

Foto:Pixabay

Ovsene pahuljice bogate su beta-glukanima, rastvorljivim vlaknima koja se dovode u vezu sa prevencijom i smanjenjem holesterola, kao i smanjenim rizikom od srčanih oboljenja.

Video: Trikovi za lenje: Ubacila je jaja u mikrotalasnu i dobila fenomenalan doručak

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje