• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kakva je hrana koju jedemo, ko je kontroliše i kako da pravilno čitamo šta piše na deklaraciji?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gošća podcast-a Teorija zdravlja bila je doc. dr Nataša Kilibarda

  • 0

Srbija je poznata kao zemlja dobre i kvalitetne hrane, ali uprkos dobroj i plodnoj zemlji često zavisimo od tehnologije prerade namirnica.

Životne namirnice koje čovek koristi u ishrani vrlo su složenog biohemijskog sastava i imaju različita nutritivno-fiziološka svojstva. Primenom savremene nauke, tehnike i tehnologije, uz upotrebu različitih zaštitnih sredstava (pesticida, aditiva i dr.), a zahvaljujući razvoju prehrambene industrije, naročito njenih pojedinih grana, postiže se proizvodnja širokog asortimana namirnica, s različitim stepenom pripremljenosti za ishranu.

Tehnologija hrane kao deo nauke o hrani je naučna disciplina koja proučava procese u toku kojih se hrana proizvodi, prerađuje i pakuje, ali i procese tokom dristribucije, skladištenja, deklarisanja i upotrebe hrane. Istraživanja u oblasti tehnologije hrane usmerena su na razvoj novih prehrambenih proizvoda, osmišljavanje procesa proizvodnje hrane i izbor ambalažnog materijala u skladu sa zahtevima održivosti kvaliteta proizvoda.

Upravo na ovu temu, kakva je hrana koju jedemo, kako da je čuvamo posle kupovine, koji aditivi se koriste, govori doc. dr Nataša Kilibarda koja predaje tehnologiju životnih namirnica, kao i bezbednost hrane na Fakultetu za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum.

Dr Kilibarda ima dugogodišnje iskustvo u labaratoriji za ispitivanje kvaliteta  i bezbednosti hrane, a takođe je i tehnički ocenjivač labaratorija za ispitivanje kvaliteta i bezbednosti  hrane.

Opširnije pogledajte u videu iznad.

Video: Teorija zdravlja #2: Zašto je kuvana hrana najbolja za nas i da li baš sav džank fud treba izbaciti?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje