• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crni ili beli hleb, sa glutenom ili bez njega: Nutricionista odgovara na važna pitanja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

- U želji da preduprede potencijalne zdravstvene probleme ili da izgube višak kilograma, mnogi samoinicijativno isključuju ne samo belo brašno, već i ostale vrste brašna i uopšte ne unose hleb, a to je velika greška" - kaže za Ona.rs Dušanka Lacmanović, specijalista nutricionista-dijetetičar i sanitarni inženjer

  • 0
Devojka koja jede hleb

Foot: Shutterstock

Beli hleb, namirnica bez koje je nekada obrok bio nezamisliv, odjednom je postao nepoželjan na trpezi, jer sadrži gluten, protein pšenice koji je označen kao „glavni krivac“ za gojenje.

Ali, trend ishrane bez glutena, koji sprovodi sve više ljudi u želji da izgube višak kilograma, može da ima i negativne posledice po zdravlje, upozorava za Ona.rs rs Dušanka Lacmanović, specijalista nutricionista-dijetetičar i sanitarni inženjer.

- U želji da preduprede potencijalne zdravstvene probleme ili da izgube višak kilograma, mnogi samoinicijativno isključuju ne samo belo brašno, već i ostale vrste brašna i uopšte ne unose hleb - kaže Lacmanović za Ona.rs.

- To je velika greška, jer bez stručnog saveta ne bi trebalo samoinicijativno menjati način ishrane, pogotovo ne tako drastično ako nema ozbiljnih zdravstvenih tegoba kao što je celijakija ili alergija na gluten. Oni koji tolerišu gluten ne bi trebalo da ga izbegavaju, da ne bi uskratili organizmu namirnice koje su zdrave za njih, kao što su, na primer, žitarice sa celim zrnom.

Nutricionista navodi da je hleb od celog zrna bogat vlaknima, mineralima i vitaminom B.

- U 30 grama hleba ima oko 80 kalorija, pa umerena količina u ishrani neće uticati na povećanje težine. Zbog sadržaja vlakana hleb je značajan za peristaltiku creva. Integralni, heljdin, speltin, ovseni i kukuruzni hleb imaju visok sadržaj proteina, ukusni su, bogati vlaknima i zato su dragoceni u ishrani. Važno je samo voditi računa o količini hleba koji jedemo u toku dana i pravilnom konbinovanju sa drugim namirnicama – napominje nutricionista.

Naša sagovornica osvrće se i na teoriju po kojoj je hleb od celog zrna kaloričniji od klasičnog belog hleba.

- To nije istina. Hleb od celog zrna nema ni manje ni više kalorija od belog hleba, niti više goji. Ono što utiče na gojenje jeste količina hrane koju unesemo, a koja prevazilazi naše dnevne energetske potrebe – kategorična je Lacmanović.

Ona objašnjava zbog čega je hleb od celog zrna zdraviji za naš organizam od belog hleba – naravno, pod uslovom da nemamo celijakiju ili alergiju na gluten.

hleb

Foto: Unsplash

- Klasično belo brašno u kombinaciji sa kvascem stvara smesu koja se „lepi“ za zidove creva poput maltera, a samim tim sprečava apsorpciju hranljivih materija. Otud se javlja i nadimanje, što beskvasni hleb od celih zrna žitarica ne izaziva. Kad pojedete beskvasni hleb, neće se javiti nadutost stomaka. Zdrava creva su preduslov zdravlja organizma, a vlakna iz žitarica igraju veliku ulogu u tome – navodi nutricionista.

Lacmanović podseća da osobama koje imaju jaku autoimunu reakciju na gluten, a koja izaziva oštećenje creva, ovaj protein može da bude opasan po zdravlje. Važno je, dodaje, da i osobe koje su alergične na gluten izbegavaju hranu koja ga sadrži, a samim tim i beskvasne hlebove od pšenice, ječma, raži i ovsa.

- Svi ostali mogu da bez bojazni pripremaju hlebove od ovih žitarica, ali je važno da prilikom pripreme isključe kvasac – zaključuje Lacmanović.

Video: Beli hleb i pica nisu toliko nezdravi, i nisu jedini na listi

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje