• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

5 proverenih načina da poboljšate svoj apetit i dobijete na kilaži

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Odsustvo želje za hranom može biti veoma frustrirajuće, posebno za ljude koji imaju manju telesnu težinu

  • 1
Hrana, ishrana, dijeta, salata Foto: Shutterstock

Nedostatak apetita može biti veoma neprijatna stvar, posebno ukoliko želite da dobijete na kilogramima. Pod gubitkom apetita se podrazumeva da imate slabu želju za hranom, a različiti su faktori koji mogu da uzrokuju tako nešto, uključujući mentalne i telesne bolesti.

Ukoliko vaš nedostatak apetita traje duže od nekoliko dana, to može da uzrokuje gubitak težine i neuhranjenost.

Odsustvo apetita i želje za hranom može biti veoma frustrirajuće, posebno za ljude koji imaju manju telesnu težinu i pokušavaju da dobiju na težini ili da izgrade masu.

Ovo je borba na duže staze, ali je nekoliko ključnih stvari koje možete da primenite i učinite ovaj put lakšim.

1. Jedite češće male obroke

Čak i za nekoga ko nema problem sa apetitom, jesti redovno tri obroka je priličan izazov. Sebi možete olakšati tako što ćete tri glavna obroka podeliti u pet ili šest manjih.

Kako vam se apetit bude poboljšavao, možete da povećavate porcije ili da dodajete više sastojaka, kako biste konzumirali više kalorija u toku dana.

Ako na primer jedete sendvič sa pilećim prsima, posle nekog vremena dodajte malo povrća i sira. Unećete više kalorija i hranljivijih stvari.

2. Jedite hranu bogatu hranjivim sastojcima

Ljudi slabijeg apetita se češće odlučuju da unose prazne kalorije poput slatkiša, čipsa, sladoleda, industrijskih testa kako bi dobili na težini.

Iako ove vrste jela i namirnica deluju primamljivije i sadrže veće količine kalorija, nisu dobar izbor jer nemaju mnogo hranljivih sastojaka. Umesto toga, usredsredite se na jela koja vam daju kalorije i široku lepezu hranljivih sastojaka poput proteina i zdravih masti.

Recimo, umesto sladoleda za desert možete pojesti jednu šolju grčkog jogurta sa malo bobičastog voća i cimeta.

Ako želite da jedete picu, na gotovo jelo dodajte povrće.

prijatelji slavlje ručak hrana porodica Foto: Shutterstock

3. Dodajte više kalorija svojim obrocima

Drugi način da povećate apetit i osigurate da jedete dovoljno u toku dana jeste da dodate više kalorija u svoje obroke.

Jedan od načina da to učinite je da svoju hranu kuvate sa kalorijskim sastojcima poput maslaca, putera od orašastih plodova, maslinovog ulja ili punomasnog mleka. Jednostavni dodaci poput ovih mogu da dodaju više zdravih kalorija u vaše obroke i povećaju ukupni unos kalorija.

4. Jedite u društvu

Kuvanje i obedovanje sa drugima može vam pomoći da stimulišete apetit više nego kada jedete sami.

Kada biste obroke učinili prijatnijim za telo, možete da pozovete prijatelje da zajedno kuvate i jedete. Kako ovo ne može da bude slučaj svaki put, pokušajte da jedete dok gledate televiziju.

Ova metoda pomoći će vam da srenete pažnju sa hrane. Jedna studija je pokazala da obedovanje sa prijateljima može da poveća unos hrane za 18 odsto, konzumiranje hrane uz gledanje televizije može da poveća unos za 14 procenata.

Pretvaranje obroka u prilike za druženje i zabavu može vam pomoći da više uživate u hrani i može povećati vaš apetit. Uostalom, u društvu je sve slađe.

5. Rasporedite vreme obroka

Glad obično navodi ljude da jedu. Međutim, ako ne ogladnite, možda se nećete moći osloniti na svoj apetit, koji će vas podsetit kada treba da jedete.

Ukoliko je to slučaj, probajte da odredite vreme svojih obroka unapred i da napravite podsetnike za svaki kako biste bili sigurni da jedete redovno. Osim toga, redovni raspored obroka važan je za podsticanje apetita i pomaže vam da unesete dovoljno kalorija i hranjivih sastojaka svakodnevno.

Video: Nutricionistkinja Ana Petrović o modernim supernamirnicama

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Lily

    11. april 2022. | 01:49

    Konačno nešto za nas mršave bez apetita

    Podelite komentar