• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žitarica koja čuva vitkost: Kaša od prosa ima niz zdravstvenih prednosti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Proso ne opterećuje stomak, a ako se kombinuje sa povrćem i zdravim masnoćama, dugo će držati sitost -kaže za Ona.rs nutricionista Dušanka Lacmanović

  • 2
Kaša od prosa Foto: Shutterstock

Otkako su ovsene i lanene kaše postale redovne na trpezama za doručak, žitarice poput kukuruza, pšenice i prosa pale su u drugi plan.

To je, smatra specijalista nutricionista-dijetetičar i sanitarni inženjer Dušanka Lacmanović, velika šteta, makar kad je reč o prosu, jer je ono jedna od namirnica koje su i te kako dobre za zdravlje stomaka, ali i kompletnog urinarnog sistema.

- Proso sadrži obilje gvožđa, kalijuma, flora, joda i fosfora - kaže Lacmanović za Ona.rs.

- Pored toga, u malenom zrnu žute boje nalazi se i kompleks vitamina B, kao i vitamini A, C, D i E, ali i vlakna i biljni proteini. S obzirom na to da ne sadrži gluten, lako se vari i ne prianja za zidove creva. Najzad, proso je prava riznica magnezijuma i stimuliše izbacivanje viška tečnosti iz organizma.

Naša sagovornica ističe da proso blagotvorno utiče na rad gastrointestinalnog trakta, a ujedno je dobro i za zdravlje jetre. I to nisu sve zdravstvene prednosti prosa - ono je idealan saveznik i u sticanju vitke linije.

- Za osobe koje žele da izgube višak kilograma proso je idealna žitarica koju možete jesti kao kašu za doručak ili kao prilog uz ručak. Neće opteretiti stomak, a ako se kombinuje sa povrćem i zdravim masnoćama, dugo će držati sitost. S obzirom na to da ima blag orašast ukus, proso će utažiti i želju za slatkim. Ono je, takođe, dobro i za osobe koje žele da održe vitku liniju - nabraja nutricionista.

proso, žitarica Foto: Pixabay

Ukoliko se opredelite da uvrstite proso u ishranu, trebalo bi da znate kako da na najjednostavniji način pripremite kašu.

- Sipajte 50 grama prosa u šerpicu, prelijte ga hladnom vodom, pa tu vodu ocedite i sipajte novu. Dokle god se na površini vode pojavljuju mehurići, trebalo bi da ispirate proso kako biste eliminisali fitinsku kiselinu koja daje gorak ukus. Kad voda konačno ostane bistra, ostavite proso da tako prenoći. Ujutro ga procedite, sipajte 200 mililitara vode i kuvajte na tihoj vatri kao pirinač. Kad proso upije vodu, skinite šerpu sa ringle, sipajte malo himalajske soli i dve kašike maslinovog, lanenog ili kokosovog ulja, lagano promešajte i obrok je spreman - preporučuje nutricionista.

Takođe, proso možete da kombinujete i sa barenim brokolijem ili karfiolom, kao i sa sezonskom salatom i komadićima sira.

Video: Milan Marić otkrio: Imao sam oscilacije u težini od preko 50 kilograma

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Suzi

    14. april 2022. | 08:22

    Jel ide neko na Himalaje da donese soli.. Platiću

    Podelite komentar