• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

5 metoda pomoću kojih ćete ublažiti upalu mišića: Praktikujte ih svaki trening

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Upala mišića je bol, osećaj zategnutosti i ukočenosti u mišićima koji se javlja nekoliko sati ili dana nakon vežbanja

  • 2
Joga, fitnes, vežbanje Foto: Shutterstock

Svako ko ju je makar jednom imao zna da upala mišića nije nimalo prijatna pojava. Naročito kada se, posle duge pauze, vratimo treninzima.

Neprijatnost, bol i ukočenost u mišićima nam mogu otežati i svakodnevne aktivnosti poput hodanja, ustajanja i penjanja uz stepenice.

Kada se od mišića zahteva da rade jače nego što su navikli ili na drugačiji način, veruje se da uzrokuje mikroskopsko oštećenje mišićnih vlakana, što dovodi do bolova u mišićima ili ukočenosti.

Da biste ublažili posledice upale mišića, odnosno smanjili bol, otok i povišenu temperaturu u samom mišiću koje je prouzrokovala fizička aktivnost, možete praktikovati nekoliko metoda, a za vas smo izdovojili pet najpopularnijih.

1. Istezanje je zlata vredno

Istezanjem ćete značajno rasteretiti mišiće i omogućiti telu da lakše i brže prevaziđe nastalu upalu. To su svi pokreti kojima se mišići "izvlače" i razvlače preko njihove standardne veličine odnosno dužine.

Tako se isteže kompletna muskulatura.

Fitnes, vežbanje, kuća, trening Foto: Shutterstock

2. Tokom i posle treninga - hidratacija

Voda zadržava tečnost u kretanju kroz vaš sistem, što može pomoći u ublažavanju upale, izbacivanju toksina i isporučivanju hranljivih sastojaka mišićima.

3. Obezbedite sebi dovoljno sna

Spavanje je važno iz mnogih razloga, ali je takođe jedna od najvažnijih komponenti oporavka posle vežbanja. San povećava sintezu proteina, koja je potrebna za obnavljanje oštećenih mišića.

Cilj treba da vam bude najmanje sedam sati sna.

spavanje, san foto: pixabay.com

4. Ostanite unutar svojih granica

Možda ćete biti u iskušenju da se forsirate, ali zapamtite da je potrebno da polako napredujete sa vežbanjem. Vremenom možete povećati količinu težine koju podižete ili dužinu vremena trčanja. Ako pokušate da je povećate prerano, možete se povrediti.

5. Zagrejte se

Studije pokazuju da bi zagrevanje mišića pre vežbanja moglo biti bolje od istezanja. Probuđuje mišiće povećavajući dotok krvi u njih. Da biste se zagrejali, radite lagane verzije određenih vežbi. To uključuje sporo trčanje ili vožnju biciklom, preskakanje užeta ili podizanje malih tegova.

Video: Vežbe za bol u donjim leđima

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Ivana

    21. april 2022. | 08:24

    Upala mišića, se leči radom utrneš i nema više upale i tako da penzije.

    Podelite komentar