• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ove 2 namirnice nikada ne bi trebalo jesti sirove: Nutricionista otkriva zašto su opasne za zdravlje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Većina ljudi iz neznanja pravi istu grešku

  • 0
Smuti, zdrava hrana, dijeta Foto: Shutterstock

Raw food koncept ima sve više pristalica širom sveta. Iako je sveže voće i povrće nesumnjivo izuzetno zdravo, dugoročno konzumiranje isključivo sirovih namirnica nutricionisti ne preporučuju, a posebno ne ukoliko nije kombinovano barem sa semenkama i plemenitim uljima, jer može da dovede do ortoreksije.

Ipak, postoje dve namirnice koje nikada ne bi trebalo jesti u svežem stanju, a doktor medicine i klinički nutricionista dr Olga Ličina za Ona.rs otkriva o kojim namirnicama je reč.

- Postoji hrana koju nikako ne bi trebalo konzumirati u sirovom stanju, kako zbog mikroorganizama koji bi termičkom obradom bili uništeni, tako i zbog iskorišćenosti nutritivnih svojstava - kaže dr Ličina.

- Jedna od tih namirnica je spanać, odnosno bebi spanać na kojima se u sirovom obliku insistira u popularnim zelenim smutijima.

Naša sagovornica objašnjava zašto spanać nije poželjno konzumirati u sirovom obliku:

- Sirovi spanać sadrži veliku koncentraciju oksalata koji može da izazove kamen u bubrezima. S druge strane, prilikom kuvanja količina oksalata u spanaću može da se snizi za čak 87 odsto.

Iako su generacije na ovim prostorima u detinjstvu s vremena na vreme jele umućeno jaje sa šećerom umesto domaćeg kolača ili industrijskog slatkiša, nutricionista upozorava da to nije dobro za zdravlje.

- Pored toga što postoji rizik od zaražavanja salmonelom, biotin iz žumanca ne možemo da iskoristimo u sirovom obliku, jer će biti "blokiran" avidinom iz belanca. Termičkom obradom avidin se delimično denaturiše i oslobađa biotin, odnosno vitamin B7 koje onda naše telo može da iskoristi za bolji izgled kože i kose - objašnjava dr Ličina.

Instagram nalog dr Olge Ličine možete da pratite OVDE

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje