• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da postanete fit za 6 nedelja: Lara je osmislila program uz koji žene u Srbiji tope kilograme

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Šest nedelja je sasvim dovoljno da usvojimo zdrave navike, izmenimo režim ishrane i uvrstimo fizičku aktivnost u svakodnevicu, a benefiti su višestruki - kaže za Ona.rs nutricionista i trener sportske rekreacije Lara Bojanić

  • 0
Joga, fitnes, vežbanje Foto: Shutterstock

Pandemija korona virusa, izmenjena životna rutina, kalorična zimska trpeza i manjak fizičke aktivnosti kod mnogih su rezultovali viškom kilograma.

Sa ovim problemom najčešće se susreću žene starije od 30 godina koje ne samo da muče muku sa viškom kilograma, već osećaju i manjak snage, mrzovoljne su i teško im je da se pokrenu.

Lara Bojanić, nutricionista i diplomirani trener sportske rekreacije, za Ona.rs objašnjava da navedeni problemi nisu nerešivi i da bi se sa njima trebalo odmah uhvatiti ukoštac kako ne bi “povukli” za sobom još veći višak kilograma i još manji radijus pokreta.

- Šest nedelja, odnosno 42 dana sasvim je dovoljno da usvojimo nove navike tako da one postanu sastavni deo našeg života - kaže Lara za Ona.rs.

- Uz izmenjen režim ishrane i trening tri puta nedeljno u proseku se može izgubiti kilogram viška, a za mesec i po dana "otići će" šest kilograma. Neke žene, pak, mogu da izgube i više, ali ključna stvar nije samo mršavljenje, već priliv energije, bolja pokretljivost, bolji imunitet, kao i smanjeni bolovi u leđima na koje se mnogi žale zbog sedećeg načina života.

Cilj je, ističe naša sagovornica, pokrenuti se, ući u fizičku formu i biti istrajan u programu koji traje šest nedelja.

- Kontinuitet je od velike važnosti, jer mišići "pamte" i kad nismo aktivni - podseća Bojanić.

Prema njenim rečima, ako posle 40. godine života fizička aktivnost nije prioritet, narušava se kvalitet života.

- Fizička aktivnost uklanja umor, a ako je sprovodimo barem tri puta nedeljno u trajanju od sat vremena, osetićemo veliki priliv energije - ističe Lara.

Lara Bojanić, nutricionista i diplomirani trener Foto: Privatna arhiva

Ko želi da nešto promeni u svom životu, uvek će naći način, a ko ne želi, pribegavaće opravdanjima. Zbog toga su onlajn programi vežbi kao stvoreni za one koji imaju previše obaveza i ispunjen dan, ali ipak žele da se posvete svom zdravlju.

- Kad jednom "presečete" i uključite se u program, odustajanje nije opcija, jer su početni rezultati veoma brzo vidljivi. Mnoge žene su gubile više od šest kilograma za šest nedelja i kasnije nastavljale sa programom, jer su osvestile koji su njegovi benefiti - ističe Lara.

Program vežbi praćen je i personalizovanim režimom ishrane koji ne isključuje nijednu grupu namirnica.

- Gladan čovek ne može ni da radi, ni da vežba. Pametan izbor namirnica je od velike važnosti pre svega u prevenciji najčešćih zdravstvenih problema današnjice kao što su predijabetes i insulinska rezistencija - zaključuje Bojanić.

Instagram nalog Lare Bojanić možete da pratite OVDE

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje