• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Restriktivni način ishrane nije samo izbegavanje određenih namirnica: Povedite računa o ovim stvarima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potpuno izbacivanje određenih namirnica i restriktivne mere ne garantuju da ćete izgubiti željeni višak kilograma

  • 0
Zdrava ishrana

Foto: Freepik.com

Uravnotežena ishrana je najvažnija stavka u toku procesa gubljenja kilograma. Zdrava ishrana jeste vitalni deo održavanja dobrog zdravlja, a većina nas na putu do željenog broja kilograma oslanja se samo na unos raznovrsne hrane, kao i vežbanje.

Međutim, na još nekoliko važnih stvari treba obratiti pažnju, jer ne počiva sve samo na ishrani i vežbanju. Nekada preterivanje ili potpuno izbacivanje važnih nutrijenata može imati posledice po vaše zdravlje.

1. Ne žrtvujte san zarad jutarnjeg vežbanja

Jutarnje obavljanje fizičke aktivnosti je uvek preporučljivo i pomaže nam u olakšanom dnevnom funkcionisanju. Pa, gde bi mogao da nastane problem?

Upravo onda kada broj sati sna žrtvujete zarad ranog buđenja u korist vežbanja. Ne smete sebi uskratiti kvalietan san, jer je ograničenje sna direktno povezano sa glađu i prekomernim unosom hrane, te rizikom od gojaznosti.

2. Previše sna takođe nije zdravo

Spominjali smo kako manjak sna utiče na vas, ali negativne efekte po vas može imati i prekomerni san. U ovoj slučaju povećava se rizik od razvoja raznih hroničnih bolesti, dijabetesa i anksioznosti.

Onih osam sati sna jesu ključni i to je jedino što vam je potrebno. Sebi možete povremeno dozvoliti da spavate duže, ali onda kada ovo postane hronično morate se javiti lekaru kako bi pronašli uzrok vašeg hroničnog umora.

budilnik, sat, devojka, spavanje, buđenje

Foto: Freepik/gpointstudio

3. Vodite računa i o zamenama za šećer

Prva stvar od koje mnogi polaze onda kada menjaju režim ishrane jeste odricanje unosa šećera. To ima mnogostruke koristi, ali retko ko može da izdrži da ga se sasvim odrekne.

Tada se kao zamena za šećer koriste veštački zaslađivači, koji zapravo mogu biti loši podjednako kao i šećer. Vodite računa o tome šta od tih veštačkih zamena koristite, kao i o količini unosa voća.

4. Greška je izbaciti žumanca u potpunosti

Jaja su jedna od najhranjivijih namirnica, bogata su proteinima i vitaminima - sadrže sve što je potrebno našem telu. Međutim, kada se pridržavate određene ishrane više unosite belanca od žumanca, jer se veruje da žumance diže holesterol.

Problem nastaje onda kada žumance potpuno izbacite iz upotrebe. Žumance sadrži kolin - nutrijent koji poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema. Takođe sadrži i lutein i zeaksantin, nutrijent koji poboljšava zdravlje očiju. Prema tome, uviđate da ćete mnoštvo koristi izgubiti ukoliko potpuno izbacite žumanca iz svoje ishrane.

Lepa devojka braon kose pije vodu po vrućini,  vrućina, leto, hidratacija, dehidracija, voda, tečnost

Foto-ilustracija: Shutterstock

5. Preveliki unos tečnosti

Voda čini većinu naše telesne težine, a sigurno već znate da je hidratacija ključna stavka blagostanja organizma. Nedovoljni unos vode može ugroziti zdravlje, ali i onda kada previše unosite tečnost možete sebe dovesti do prekomerne hidratacije i debljanja. Šta to znači?

Količina soli i drugih elektrolita u telu postaje previše razređena, što ugrožava redovne funkcije organizma. Snižava se i nivo natrijuma u krvi, što dovodi do hiponatremije.

Ovo se ispoljava simptoma kao što su osećaja mučnine i nadutosti, ali i umor, slabost, nestabilan hod i razdražljivost.

Video: Da li pravilno odlažete hranu u frižideru? Niste svesni da pogrešno stavljamo namirnice

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje