• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dugo sedenje izaziva bolove u kičmi i vratu: Evo do kakvih sve komplikacija može doći tokom vremena

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukočenost i bol u donjem delu leđa obično su znak da ste počeli da se povijate i da vaš trenutni ili tipičan položaj sedenja nije dobar

  • 0
bol u leđima

Foto: Freepik/yanalya

Ako vaš posao zahteva sedenje za stolom, bilo da je to kod kuće ili u kancelariji, onda verovatno s vremena na vreme mučite muku sa bolovima u leđima.

Intenzitet bola i dužina vremena koje traje mogu da variraju, ali jedna stvar je zagarantovana - način na koji sedite zaista utiče na zdravlje vaših leđa, posebno kada veći deo dana provedete sedeći.

Bol u donjem delu leđa može nastati zbog neudobnog sedenja - previše ste nagnuti napred ili ste zavaljeni u stolici. Ovakvo držanje može da optereti vaše mišiće i otežava njihovu aktivaciju kada ustanete i ponovo počnete da se krećete, kada se može javiti bol u donjem delu leđa.

Postoje dve glavne vrste pognutost, i oba mogu izazvati bol u donjem delu leđa.

Prva je kifoza, koja se javlja kada pogrbite ramena napred, zbog čega vam se gornji deo leđa zaokružuje, kaže dr Šah za Popsugar.

Lordoza je suprotna - pregib u kičmi, stvarajući veliki C oblik u donjem delu leđa.

Bol

Foto: Pexels /Ba Tik

Ova dva položaja vrše dodatni pritisak na vrat i leđa. Dodatni pritisak može smanjiti dotok krvi u leđne mišiće, kao i mišiće jezgra i trbušnjake, što može dovesti do dodatne ukočenosti i slabosti u određenim delovima tela, kao što su donji deo leđa i trup, kaže on.

Ukočenost i bol u donjem delu leđa obično su znak da ste počeli da se povijate i da vaš trenutni ili tipičan položaj sedenja nije dobar. Ponekad, međutim, određeni položaji sedenja mogu izazvati bol u drugim oblastima pre nego što izazovu bol u donjem delu leđa.

Evo nekoliko znakova upozorenja na koje treba obratiti pažnju.

1. Zaobljena ramena

- Ako često sedite sa ramenima okrenutim napred, to može prvo da izazove bol u dnu vrata, preko ramena ili između lopatica - kaže dr Šah.

2. Jedno rame je uzvišenije

Većina aktivnosti koje se obavljaju uglavnom su jednostrane, objašnjava dr Šah, kao što je korišćenje kompjuterskog miša ili nošenje torbe ili ranca na jednom ramenu.

- Ono što ćete primetiti je da će doći do "penjanja" jednog ramena, što može dovesti do bola u tom delu tela - navodi dr Šah.

masaza, reuma, ukočenost, upala vrata, ramena, bol u vratu

Foto: Shutterstock

3. Glava nagnuta napred

Svaka 2,5 centimetara koliko nagnete glavu napred vaš vrat tretira kao 10 kilograma težine viška. To je mnogo posla za vrat tokom dana i izazivaće bolove u vratu.

4. Ponavljajuće tenzione glavobolje

Možete osećati tenzione glavobolje u dnu lobanje ili na jednoj strani glave, kaže dr Šah. Dok glavobolje od napetosti mogu biti uzrokovane brojnim stvarima - uključujući stres, anksioznost, naprezanje očiju i nedostatak sna - loše držanje takođe može delovati kao okidač.

Ovi položaji i znaci pogrbljenosti možda neće odmah izazvati bol u donjem delu leđa, ali tokom dužeg vremenskog perioda mogu dovesti do naprezanja mišića koji stvara dodatni pritisak na donji deo leđa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje