• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Top 5 namirnica po preporuci nutricioniste koje morate imati u svojoj kuhinji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zdrave namirnice nadohvat ruke!

  • 0
Boom Box

Foto: Boom Box

Dnevne obaveze tokom kojih balansiramo između posla, škole, porodice i prijatelja čine pronalaženje vremena za kuvanje pravom mukom, posebno ako su vam frižider i kuhinjske vitrine prazne, odnosno bez osnovnih namirnica.

Kada govorimo o osnovnim namirnicama, moramo uzeti u obrzir koje su to zdrave, neophodne varijante; da se razumemo - nudle ne računamo kao namirnicu za prvu pomoć. U razgovoru sa mr ph. Draganom Lošić specijalistom nutricionizma, saznali smo koje sve to namirnice jesu zapravo neophodne i savetuje se da ih uvek imate u svojoj kuhinji.

Ovas je odlična namirnica za creva, želudac, mozak i srce. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, ovas pruža dug osećaj sitosti i stabilne vrednosti glukoze u krvi, što pomaže u kontroli telesne mase. Zbog prisustva beta-glukana koji snižavaju holesterol ovesna kaša se naročito preporučuje za smanjenje kardiovaskularnog rizika.

Pravi izbor za vas bi u tom slučaju bili Boom Box proizvodi koji podrazumevaju četiri kategorije proizvoda: ovsene kaše, granole, ovsene keksiće i biljne napitke. Svi ovi proizvodi imaju zajedničku prednost - uvek ih možete imati nadohvat ruke i za tili čas pripremiti zdrav i hranljiv obrok. Svojoj Boom Box užini dodajte i voće kako biste je obogatili i u jednom obroku uneli neophodne nutrijente.

Kad je reč o voću i povrću kao najzdravija izdvajaju se bobičasto voće i zeleno lisnato povrće.

Zeleno lisnato povrće je siromašno kalorijama i ugljenim hidratima, dok je istovremeno bogato vlaknima, što pomaže u snižavanju holesterola i kontroli telesne mase. Jača kosti i zube, štiti od kancera, čisti telo od toksina, jača imunitet, štiti srce, doprinosi kontroli dijabetesa, te je posebno važno u ishrani trudnica i žena koje planiraju trudnoću.

Boom Box

Foto: Boom Box

Bobičasto voće zbog visokog sadržaja antioksidanata štiti mozak, srce, kožu, jača imunitet, štiti od kancera, doprinosi kontroli dijabetesa jer ima nizak glikemijski indeks. Borovnice među bobičastim voćem sadrže najviše antioksidanata.

Orašasti plodovi i semenke su bogate zdravim mastima, proteinima, vlaknima i mikronutrijentima. Idealna su užina u kombinaciji sa sezonskim voćem ili kao dodatak kašama i smutijima. Iako su kalorični, dokazano olakšavaju mršavljenje. Poboljšavaju kognitivne sposobnosti i pozitivno utiču na srce.

Gotovo svaki Boom Box proizvod u sebi sadrži ili bobičasto voće ili orašide, a često i oboje:

Ekstra devičansko maslinovo ulje zasluženo nosi titulu najpoželjnijeg ulja i opravdano se naziva tečnim zlatom. Ima snažno antioksidativno i protivupalno dejstvo, jača imunitet, pozitivno deluje na mozak, srce i krvne sudove, nivo glukoze u krvi, pogoduje vitalnosti i dugovečnosti. Što je gorče, to je bogatije antioksidantima. Može se koristiti i za termičku obradu namirnica.

Boom Box

Foto: Boom Box

Moramo uzeti i u obzir da mnoge popularne zdrave namirnice jesu veoma kvarljive i moraju se upotrebiti u roku od nekoliko dana, što dovodi do toga da ili imamo nagon da sve odjednom iskoristimo ili, nažalost, bacamo hranu. Ipak, ove esencijalne, zdrave, dugotrajne namirnice možete držati u ostavi, frižideru ili hladnjaku i koristiti ih blagovremeno za pravljenje i dopunjavanje obroka bogatih hranljivim sastojcima.

Video: Ova mama je s lakoćom naterala decu da jedu povrće: Trik je oduševio milione roditelja

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje