• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Top 5 razloga zbog kojih je dizanje tegova dobro za žene

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko ste do sada izbegavali vežbe sa tegovima, razmislite o tome da ih uvrstite u vašu fitnes rutinu

  • 0
Devojka, vežbe, fitnes, teretana Foto: Shutterstock

Jedna od najčešćih zabluda u vežbanju je da će žene koje u okviru treninga dižu tegove imati glomazno i previše mišićavo telo.

Kako za Healthy magazin kaže personalni trener Kejt MekNiven, postoji više razloga zbog kojih bi žene trebalo da uvrste dizanje tegova u svoju fitnes rutinu.

1. Oblikovaćete mišiće

Ukoliko želite da dobijete mišićnu masu i ujedno da oblikujete mišiće, trening sa tegovima je dobro rešenje. Takođe, i ako želite da smršate i obezbedite dobar tonus mišića, uključivanje vežbi sa tegovima u vašu standardnu fitnes rutinu može i to da učini.

Trening sa tegovima može da pomogne u oblikovanju vašeg tela kako god želite – samo trenirajte relevantna područja za relevantne rezultate.

2. Sagorećete više kalorija

Većini vežbača je poznato da kardio-trening sagoreva više kalorija nego trening sa tegovima. Ali, s druge strane, istraživanja su pokazala da sagorevamo više kalorija posle treninga sa tegovima, u poređenju sa kardio-treningom. Uz sve to, trening sa tegovima je efikasniji u izgradnji mišića, a mišići sagorevaju više kalorija u mirovanju nego neka druga tkiva, uključujući masnoću.

Dakle, dizanjem tegova ćete povećati metabolizam u mirovanju, a ponekad on može ostati povišen i do 38 sati nakon treninga.

3. Možete da trenirate kod kuće

Iako je kardio neosporno odličan oblik vežbanja, on može da bude prilično izazovan da biste ga uradili u kućnom ambijentu. Traku za trčanje često nije moguće postaviti u dnevnu sobu, ali zato par tegova neće zauzeti mnogo prostora, a možete brzo i lako da trenirate u vašem domu i da postignete dobre rezultate.

Za one koji ne mogu da uvrste vežbanje u teretani u svoj dnevni raspored, kupovina tegova za vežbanje u kućnom ambijentu je odlična investicija.

4. Dobićete snažnu motivaciju

Jedna od najboljih stvari kod treninga sa tegovima je što imate opipljive i merljive rezultate za procenu. Već posle nekoliko treninga moći ćete da vidite koliko ste napredovali, što će pozitivno uticati na vašu motivaciju.

Dok dosledno i postepeno trenirate sa tegovima, primetićete da imate više snage, što će vam omogućiti da uradite više ponavljanja ili da koristite tegove veće težine.

5. Zabavićete se

Ovo će vam se verovatno najviše dopasti - trening sa tegovima je neverovatno zabavan. Pored uzbuđenja koje ćete osetiti kada shvatite da ste uradili nešto što ranije niste mogli i ushićenja što ste oborili vlastiti rekord, osetićete neverovatan priliv energije. A upravo to je ono što je potrebno svakom od nas.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje