• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Hrana koja daje energiju i trajno čuva zdravlje: Ključ je u dobrom planu i kombinaciji namirnica

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dobro izbalansiran obrok može da vam pruži energiju čak četiri sata u kontinuitetu. Stručnjaci savetuju da jedemo svaka četiri sata kako bismo održali stabilan protok energije

  • 0
Zena, energija, raspolozenje

Foto: Shutterstock

Ako napravite dobar plan ishrane, ono što jedete može vam pomoći da ostanete trajno zdravi i puni energije tokom celog dana. Ključno je da se održava uravnotežen nivo šećera u krvi i da se jedu obroci koje čine ugljeni hidrati niskog glikemijskog indeksa u kombinaciji sa proteinima i malim količinama zdravih masti.

Dobro izbalansiran obrok može da vam pruži energiju čak četiri sata u kontinuitetu, te je preporuka stručnjaka da jedete svaka četiri sata kako biste održali stabilan protok energije.

Najgora hrana za trajnu energiju je hrana sa visokim sadržajem šećera jer uzrokuje brzo povećanje šećera u krvi, izazivajući oslobađanje previše insulina, što potom izaziva brz pad nivoa šećera u krvi.

Kada imate osećaj konstantne i stabilne energije, odlično se i osećate. Za optimizaciju dnevnog nivoa energije IntegrisHelath preporučuje da u svoj plan obroka dodate neke od sledećih namirnica.

Ovsena kaša

Složeni ugljeni hidrati u ovsenoj kaši znače da je ona sporo sagorevajući izvor energije. Ovas takođe podstiče proizvodnju serotonina koji nam može pomoći u upravljanju stresom i poboljšanju funkcije učenja i pamćenja. Izbegavajte pakovanja instant ovasenih kaša koja su prepuna šećera. Umesto toga, napravite svoje i obogatite ih bobicama, bananama i medom za zdrav doručak.

Ovsena kaša

Foto: Shutterstock

Banane

Jedna od najboljih namirnica za energiju, bilo da je zamrznuta i pomešana u smuti, iseckana na ovsene pahuljice ili pojedena u pokretu. Banane su pune složenih ugljenih hidrata, vitamina B6, kalijuma, pa čak i malo proteina.

Jogurt

Ugljeni hidrati u jogurtu su uglavnom u obliku jednostavnih šećera, kao što su laktoza i galaktoza (tip šećera koji se nalazi u mlečnim proizvodima). Kada se razgrade, ovi šećeri mogu da obezbede energiju spremnu za upotrebu. Grčki jogurt je posebno dobar izbor uz sveže bobice i med ili javorov sirup, ako ga imate pri ruci.

Seme susama

Prepečene susamove semenke dodaju malo hrskavosti i ukusa salatama, supama, pomfritu i još mnogo toga. Prepune su magnezijuma koji pomaže u pretvaranju šećera u energiju, a imaju dozu zdravih masti i vlakana koja stabilizuje šećer u krvi.

Susam seme

Foto: Shutterstock

Cimet

Cimet radi na održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, stoga takođe pomaže u stabilizaciji nivoa energije. Jedna kašičica cimeta sadrži antioksidante koliko i pola šolje borovnica, koje su izuzetno bogate antioksidantima. Pospite malo cimeta u jogurt ili ga dodajte kafi.

Voda

Dehidratacija je jedan od uzroka niske energije i usporenja rada mozga. Ako osetite pad energije i koncentracije, velika čaša hladne vode bi mogla da vas vrati u kolosek.

Pasulj

Možete odabrati bilo koju od stotinu vrsta pasulja koje postoje i nećete pogrešiti, jer sve imaju sličan profil hranljivih sastojaka. Sporo se vari, što stabilizuje šećer u krvi. Takođe sadrže antioksidante, vlakna, proteine i ugljene hidrate. Pasulj je odličan izvor i folne kiseline, gvožđa i magnezijuma, koji pomažu u proizvodnji energije i snabdevanju energijom naših ćelija.

Humus

Leblebije u humusu su dobar izvor složenih ugljenih hidrata i vlakana koje vaše telo može da iskoristi za stabilnu energiju. Tahini (pasta od semena susama) i maslinovo ulje u humusu sadrže zdrave masti i usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata, što nam pomaže da izbegnemo nagle skokove šećera u krvi.

Humus

Foto: Shutterstock

Sardine i masne ribe

Prema istraživanjima na temu javnog zdravlja, riba i drugi morski plodovi su glavni izvori zdravih dugolančanih omega-3 masti i takođe su bogati drugim hranljivim materijama kao što su vitamin D i selen. Masna riba je bogata proteinima i ima malo zasićenih masti. Takođe, postoje čvrsti dokazi da su riba ili riblje ulje dobri za zdravlje srca i krvnih sudova. Pored povećanja energije, riba na jelovniku jednom ili dva puta nedeljno može umanjiti i rizik od moždanog udara, depresije, Alchajmerove bolesti i drugih hroničnih stanja.

Jaja

Namirnica puna proteina, što znači stabilnu i trajnu energiju. Takođe sadrže leucin, amino-kiselinu za koju se zna da stimuliše proizvodnju energije na nekoliko načina. Pomaže ćelijama da usvoje više šećera u krvi, stimuliše proizvodnju energije u ćelijama i podstiče razgradnju masti da bi proizvela energiju. Jaja su takođe bogata vitaminima B, koji pomažu enzimima da obavljaju svoju ulogu u procesu pretvaranja hrane u energiju.

Sladak krompir

Odličan izvor gvožđa, magnezijuma i vitamina C, hranljivih materija potrebnih za proizvodnju energije. Dodajte tome zdravu dozu vlakana (složenih ugljenih hidrata) i dobijate moćni nutricionistički pojačivač nivoa energije.

Video: Zdravi rafaelo i snikers za samo 5 minuta? Moguće je!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje