• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vožnja rolera pokreće celo telo: Neka ova aktivnost bude vaš kardio trening

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rolanje nije samo zabavno, već je i aktivnost za celo telo sa malim uticajem koja može da pruži odličan trening

  • 0
Roleri, vožnja rolera Foto: Shutterstock

Vožnja rolera postala je najzabavnija aktivnost tokom perioda kada je pandemija bila u jeku. Osim činjenice da je sjajan način za zabavu, to je i odlična vežba za vaše telo. Rolanje pokreće mišiće nogu, ali je relativno lako za zglobove i može pozitivno da utiče na rad srca.

Ako ste radoznali šta je to što je vožnju rolera čini korisnom za telo i šta treba da znate pre nego što uskočite u svoj par rolera, pročitajte šta stručnjaci imaju da kažu o tome.

Da li je rolanje dobra vežba?

- Rolanje je odličan oblik kardio treninga bez obzira na godine ili nivo veštine, kaže Tes Strang za Byrdie.

- To je oblik kardio vežbanja sa manjim uticajem od trčanja i vožnje bicikla, a zbog potrebe za balansiranjem, stabilizacijom i pokretanjem tela napred, obično koristite više mišića u rolanju nego u trčanju.

Vožnja rolera je vežba za celo telo - koristi i unutrašnje i spoljašnje mišiće nogu, kao što su gluteusi i unutrašnja bedra, kao i vaše jezgro i ruke.

A pošto je mali uticaj, manje je intenzivan na zglobove u poređenju sa drugim oblicima kardio treninga, poput trčanja. Takođe može biti teže od drugih oblika kardio treninga od, recimo, džogiranja ili trčanja, tako da morate da imate fokus i ravnotežu.

Roleri, vožnja rolera Foto: Shutterstock

Koje su prednosti?

Samo neke od prednosti vožnje rolera uključuju izgradnju ravnoteže, kontrolu mišića, bolje držanje i samopouzdanje. Što više rolate, kaže Strang, više ćete imati kontrakcije mišića u jezgru, gluteusima, tetivama, listovima, leđima, gležnjevima i dnu karlice, a takođe ćete izgraditi izdržljivost.

Vožnja rolera je odličan kardio trening koji ne samo da izgrađuje mišiće nogu, već i mišiće gornjeg dela tela, jer rotirate gornji deo trupa i koristite ruke i ramena da "pumpate" dok krstarite ulicama.

Koliko dugo treba da vozite rolere?

Na kraju krajeva, zavisiće od nivoa kondicije pojedinca, ali dobra vest je da to ne mora uvek da bude super dugo. Lauk kaže da možete dobiti odličan trening za samo 10 minuta, ali on preferira sesije rolera u trajanju od 25-30 minuta, tako da ima dovoljno vremena da se zagreje pre i ohladi posle.

Jednom kada savladate dobru tehniku, intervalni trening – na primer, brzo trčanje, spor oporavak i ponavljanje nekoliko rundi, to je odličan način da imate odličan i brz trening. Sa druge strane, sporo i ravnomerno rolanje (na primer, 20-45 minuta) može biti efikasan aerobni trening.

Roleri, vožnja rolera Foto: Shutterstock

Ako želite da rolanje postane deo vaše redovne rutine vežbanja, Strang takođe preporučuje da radite osnovni režim snage dva do tri puta nedeljno pored dve do četiri sesije vožnje rolerima nedeljno. Možete početi sa malim pliometrijskim skokovima da biste radili na gležnjevima, zglobovima i tetivama, a zatim napredovati u vežbe sa telesnom težinom kao što su čučnjevi,  i vežbe za jezgro koje pomažu u stabilizaciji.

Rolanje nije samo zabavno, već je i aktivnost za celo telo sa malim uticajem koja može da pruži odličan trening. Radi na nogama i gornjem delu tela i može poboljšati ravnotežu i koordinaciju.

Čak i ako niste od detinjstva stali na rolere, nikada nije kasno da ponovo počnete da uživate u svim blagodetima vožnje. Pronalaženje dobrog para rolera je ključno, ali i doslednost - što ih više vozite, to će vaše telo biti bolje u tome.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje