• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mitovi u koje verujemo da će doprineti mršavljenju: Zašto ne treba donositi radikalne promene u ishrani

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo zdravom i uravnatoženom ishranom se postižu dugotrajni rezultati

  • 0
zdrava hrana, povrće, paprika Foto: Shutterstock

Skrolovanje kroz društvene mreže, čitanje vašeg omiljenog časopisa ili poseta popularnim sajtovima izlaže vas beskrajnim informacijama o ishrani i zdravlju - od kojih je većina netačna.

Ponekad, brze dijete i saveti nestručnih lica vam se čine kao dobra opcija jer želite da što pre izgubite određenu težinu, ali niste svesni koliko je štetno raditi to na pogrešan način. Ovim mitovima senajčešće vode osobe koje žele instant rešenja.

Mit 1: Isključite sve ugljene hidrate da biste izgubili težinu

Popularan je trend ili mit da, ako smanjite sve ugljene hidrate iz svoje dnevne ishrane, to će vam pomoći da smršate, i to brže. To svakako nije tačno i predstavlja nezdrav način mršavljenja.

Vašem telu su potrebni proteini, ugljeni hidrati i masti za pravilno funkcionisanje. Postoje dve vrste ugljenih hidrata, jedna su prosti ugljeni hidrati, a druga složeni ugljeni hidrati. Prva grupa su u osnovi prerađeni ugljeni hidrati sa visokim sadržajem šećera. Uglavnom treba izbegavati jednostavne ugljene hidrate kada pokušavate da smršate, unosite složenije ugljene hidrate, koji su dobri za vaše telo i obezbeđuju sve potrebne hranljive materije za zdrav život.

U svakodnevnu ishranu uključite složene ugljene hidrate poput voća, povrća, integralnih žitarica, muslija, smeđeg pirinča, ovasa itd.

Ugljeni hidrati, testenina, testo, brašno, krompir Foto: Shutterstock

Mit 2: Masti su loše za zdravlje

Masti su oduvek smatrane glavnim krivcima za povećanje telesne težine. Ljudi razmišljaju o ishrani koja nema ili ima zanemarljivu količinu masti da bi izgubili težinu ili da bi bili u formi. Ali nisu sve masti nisu loše za vaše zdravlje; telu su potrebne masti za određene metaboličke funkcije i za apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima. Postoje dve varijante masti, zasićene i nezasićene masti. Zasićene masti se smatraju nezdravim jer mogu povećati loš holesterol LDL u vašem telu. Nezasićene masti poput omega-3 masnih kiselina smatraju se dobrim mastima i korisne su za zdravlje našeg tela jer poboljšavaju zdravlje mozga, srca itd.

Mit 3: Hrana koja sagoreva masti

Ne postoje takve namirnice koje generalno sagorevaju masti, ali da, postoje određene namirnice koje mogu pomoći u ubrzanju vašeg metabolizma, što bi na kraju ubrzalo proces sagorevanja masti i može vam pomoći da izgubite težinu.

omega 3 Foto: Pixabay.com

Mit 4: So treba skroz izbaciti

Još jedan uobičajeni mit o ishrani je da je so loša za naše zdravlje, ali to nije tako. So ima natrijum, mineral vitalan za mnoge telesne funkcije. Deluje kao elektrolit koji pomaže u ravnoteži vode, neophodan je za funkcionisanje nerava i mišića. Konzumacija viška natrijuma može dovesti do hipertenzije i oštećenja bubrega, zbog čega bi ga trebalo konzumirati umereno ili samo u potrebnim količinama. Umesto kuhinjske soli ili bele soli, u ishrani možete preferirati himalajsku ružičastu so, kamenu so itd.

Mit 5: Preskakanje obroka će pomoći da izgubite težinu

Svi traže brzi način za gubljenje kilograma, a oni nedovoljno upućeni su ubeđeni da, ako preskaču obroke, još će brže smršati. Međutim, telo ima određene nutritivne potrebe koje nisu ispunjene zbog ove nezdrave prakse, koja može dovesti do manjka hranljivih materija i može izazvati razne medicinske probleme, posebno povezane sa neuhranjenošću. Preskakanje konkretnih obroka može da vas natera da jedete ili grickate sve vreme, što je svakako uzrok debljanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje