• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ananas: Moćan saveznik u borbi protiv grčeva i gubljenja kilograma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svi benefiti egzotične voćke Kristofera Kolumba

  • 1
Ananas

Foto: Pexels

Kada pomislite na ananas, koja je prva slika koja vam se pojavi u glavi?

Meni palma i ruka koja pokušava da ubere ananas. Ali ovo je potpuno netačno - ananas čak i ne raste na drvetu! O da!

Gde i kako raste ananas?

Verovali ili ne, ananas zapravo raste iz zemlje, najsličnije kupusu. Međutim višegodišnja je biljka, sa oštrim dugačkim listovima, a sam plod izlazi iz stabljike. Interesantno je da cvetove ananasa oprašuju kolibri, a domovina mu je Paragvaj i južni Brazil. Većina ananasa sada se uzgaja u jugoistočnoj Aziji.

U današnje vreme, skoro svima nam je dostupan, međutim, nekada je bio prisutan samo na prestižnim svečanostima. Kažu da ga je Kristofer Kolumbo doneo u Evropu nakon ekspedicije u Južnoj Americi i od tada ananas postaje poznat velikom delu sveta.

Da, može se uzgajati i u kućnim uslovima, ali je takav uzgoj toliko komplikovan, te je topla preporuka da jednostavno odete u prvi bolje snabdeveni market ili pijacu i prosto ga kupite. I ne zaboravite, ukoliko vas put nanese do Tajlanda i plantaže ananasa, ne tražite palme - gledajte dole!

Ananas biljka voće kuća

Foto: Shutterstock

Nutritivna vrednost, vitamini, minerali i ostalo zdravlje

S obzirom na činjenicu da nije svaki ananas iste veličine, uzećemo 100 grama kao primer. U 100 grama ananasa ima 79 odsto preporučene dnevne doze vitamina C, što znači da ćete konzumiranjem 150 grama ananasa dnevno zadovoljiti dnevnu potrebu za ovim vitaminom. Ukusnije od nekoliko limunova, zar ne?

Obiluje i magnezijumom i snažan je saveznik u borbi protiv grčeva u nogama. Osim toga, ima vrlo niske kalorijske vrednosti, te se preporučuje pri redukovanju telesne težine, a isto tako je izvor antioksidanata i odlično se bori sa raznim upalnim procesima u organizmu i jača imuni sistem. Sjajno, zar ne?

Ananas

Foto: Pexels

Kako ga pravilno oljuštiti?

Uz pomoć našeg videa - vrlo lako! Evo kako da bez muke uživate u ovoj egzotičnoj voćki, ali i još nekima. Pogledajte u videu ispod teksta i uživajte u letu i svim blagodetima koje ono nudi. Prijatno.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Sasa

    28. jun 2022. | 08:20

    Ono sto nije pomenuto je da je vocka broj 1 u borbi protiv kancerogenih celija.

    Podelite komentar